stomen

Joosten-Donkers, Aardbei teler

Adresgegevens

Joosten-Donkers
Driehoekstraat 28
5712RN Someren

Bekijk
op kaart

Adres

Joosten-Donkers
Driehoekstraat 28
5712RN Someren

Contact met de teler

Joosten-Donkers

Wij zijn Jeanne en Gerard Joosten en wij beheren een mooi en innovatief glasaardbeienbedrijf in Someren. Het doel van ons bedrijf is succesvol ondernemen en willen dit door bereiken door goede samenwerking met ons personeel, het zien van obstakels en realiseren van nieuwe plannen, zoals aanpassingen in het bedrijf, maar ook wensen vanuit de markt en maatschappij.

Geschiedenis

Vroeger woonde op het perceel van het aardbeienbedrijf Joosten-Donkers een man met zes kinderen, hij had verschillende groenten verbouwd op zijn bedrijfje. Van peulen tot komkommers, van prei tot aardbeien. Éen van deze kinderen is Jeanne Donkers. Op het bedrijf van haar vader werkte ook de toenmalige buurjongens hard mee. Éen van deze buurjongens was Gerard Joosten. Jeanne en Gerard werden natuurlijk verliefd, dit bleef in stand toen Gerard met hun gezin naar Weert verhuisde. Gerard bleef werkzaam op het bedrijf van zijn schoonvader. Na het huwelijk van Gerard en Jeanne hebben zij het bedrijfje overgenomen.

In 1984 is Gerard Joosten samen met zijn vrouw Jeanne Joosten een maatschap gestart met een vollegronds tuinbouwbedrijf. Vanwege de oppervlakte (4,5 ha) waren zij genoodzaakt tot een intensief teeltplan met een zevental gewassen (bloemkool, sla, augurken, andijvie, spitskool, aardbeien en aardappelen). Dit werd allemaal in de vollegrond verbouwd. Eind jaren ’80 werden mechanisatie en specialisatie een grote trend. Hierdoor werd er een keuze gemaakt voor verdere specialisatie in de glasaardbeienteelt.


In het voorjaar van 1992 werd er een nieuwe glasopstand van 5000 m² voor aardbeien gebouwd, daarbij hielden zij de aardbeienplant vermeerdering door ervaring en goede resultaten in eigen hand. Er was weinig informatie en kennis over glasaardbeienteelt aanwezig waardoor zij genoodzaakt waren ontwikkelingen goed te volgen, en ideeën zelfstandig en proefmatig uit te voeren.


Er was op dat moment een vraag gestuurde markt voor glasaarbeien wat veel perspectieven bood op verschillende gebieden; afzet, productie, kwaliteit, rassen, arbeidsomstandigheden, milieu, investeringen, kostenbeheersing en innovatie. Door winstgevende, in het verleden behaalde, resultaten zagen zij steeds meer kansen.


In 2001 werd er een plastic tunnel gebouwd om meer productie te krijgen. Deze overkapping was goedkoper dan glasbouw, maar in tunnelbouw kan men het klimaat minder goed beheren.


Afgelopen jaar hebben Gerard en Jeanne bijna 5 hectare grond bijgekocht, voor een aanbouw van een nieuwe glazen kas. En daarbij een belangrijke uitbreiding van het bedrijf.Wanneer alles vlekkeloos verloopt, staat er in december een kas staan, inclusief beplanting voor een volgende oogst.

Certificering

Ons aardbeienbedrijf is Global Gap gecertificeerd.

GlobalGAP staat voor: Global Good Agricultural Practice. Dit zijn de eisen die wereldwijd aan boeren en tuinders worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft voor de Nederlandse markt namens de supermarkten het heft in handen genomen om de invoering van GlobalGAP te bevorderen.


Om aan de wensen en eisen van de consument naar meer voedselveiligheid van land- en tuinbouwproducten tegemoet te komen, hebben een 26-tal Europese supermarktorganisaties in 1997 het initiatief genomen om de voorwaarden die zij naar hun leveranciers van verse producten toe hanteren, op elkaar af te stemmen. In de huidige maatschappij is het voor supermarkten niet voldoende om alleen op voedselveiligheid te letten. De consument stelt ook andere voorwaarden. Met aspecten die samengevat kunnen worden onder duurzame landbouw dient eveneens rekening gehouden te worden.

Vacatures

WEGENS UITBREIDING GEVRAAGD

Gemotiveerde scholieren of studenten voor een baantje bij een modern glas aardbeienbedrijf

  • Beschikbaar zijn voor zaterdags en in de schoolvakanties
  • Werkdagen ongeveer van 7.30 tot 15.30 uur
  • Leeftijd vanaf 14 jaar
  • Afwisselend en gezellig werken

Heb je interesse, bel voor meer informatie naar 06 - 30 92 44 97.

Gerard en Jeanne Joosten

Driehoekstraat 28

5712 RN Someren

Rassen

Ava

Dit is een nieuw ras in Nederland, het werd geïntroduceerd in Engeland. Door het korte seizoensklimaat daar, zocht men Nederlandse telers die dit ras wilde voorzetten. Gerard en Jeanne hebben deze mogelijkheid als een kans gezien. Dit heeft verschillende voordelen; premium prijs doordat dit ras alleen verkocht wordt in het hoogste segment. The Greenery heeft de licentie gekocht voor telers, dus alleen deze telers mogen Ava’s telen. Door dit ras werd ‘Aromio Red’ opgericht, dit gebeurde op 14 Maart 2008. Ava bied perspectieven om als merk in de markt te zetten. Daarom schermt men op dit moment deze markt af, zo krijgt de telersvereniging de tijd om na te denken over wat de verkoopstrategie moet zijn. Ava biedt mogelijkheden om voor de beste klanten te zorgen. Tevens kan er door samenwerking tussen deze telers volume gecreëerd worden en daardoor een hogere prijs vergaren. Het aantal telers dat bevoegd is om Ava te telen zijn 14 telers over heel Nederland.


Elsanta

Dit ras betekende een doorbraak, omdat dit ras de glastuinbouw nieuw leven in geblazen heeft. Dit ras is goed qua smaak, uniformiteit maar ook bij de productie. Een Elsanta plant gaat namelijk 2 jaar mee, in tegenstelling tot andere planten die maar 1 jaar goed zijn voor productie. Het voordeel hiervan is dat de kosten een stuk gereduceerd worden, waardoor de omzet stijgt. Bij dit ras zijn vrijwel geen nadelen. Dit ras is geschikt voor verbouwing in verschillende landen in Europa, zowel glastuinbouw als vollegrondtuinbouw.


Sonata

Dit ras is op dit moment niet leverbaar door ruimte gebrek, in 2007 stond dit ras wel in de kas. Sonata heeft op dit moment wel nadelige effecten want het ras blijft achter in de herfstteelt, in het voorjaar moet daarom het rendement ingehaald worden, wat natuurlijk risico met zich meebrengt. Toch wint dit ras marktaandeel, voornamelijk in Engeland. Dit komt door zijn vorm en in het voorjaar zijn smaak. Een nadeel is de kwetsbaarheid van de opperhuid van de aardbei. Dit nadeel is te overzien omdat de prijs van dit ras altijd goed is, tezamen met de kwaliteit. Sonata levert vrijwel alleen klasse I aardbeien, die als vanzelfsprekend, meer opbrengen dan de klasse II aardbei.

Onze producten