stomen

Jarno Goesten Champignons, Witte champignonteler

Adresgegevens

Jarno Goesten Champignons

Ammerzoden

Bekijk
op kaart

Adres

Jarno Goesten Champignons

Ammerzoden

Contact met de teler

Jarno Goesten Champignons

Nadat hij is opgegroeid met het telen van champignons, weet hij niet beter. Jarno Goesten heeft zijn eigen champignon-, én verpakkingsbedrijf. Wekelijks produceert zijn bedrijf in Ammerzoden 30.000 kilo aan witte champignons! Lees hier hoe hij dat doet.

Geschiedenis

Na werkzaam te zijn geweest voor het champignonbedrijf van mijn ouders ben ik in 2001 voor mijzelf begonnen. Het bedrijf is inmiddels gegroeid tot een productie van 30.000 kilo witte champignons per week. Vorig jaar is hier ook een speciaal verpakkingsbedrijf voor paddenstoelen bij gekomen. Hier verpakken wij onze eigen witte champignons, maar ook allerlei andere paddenstoelen van andere telers voor The Greenery, in totaal 180.000 kilo per week. In totaal zijn er 30 mensen werkzaam in de oogst en 30 in het verpakkingsbedrijf. Het telen van champignons is jaarrond werk. Elke dag van het jaar worden er champignons geteeld! Rond de Kerst en Pasen zijn er echte piekperiodes. Omdat de vraag dan groter is, produceren en verpakken we dan ook meer.

Teelt

De teelt van champignons begint bij de grondstof. Deze krijgen we kant en klaar aangeleverd van de grondstofleverancier. De schimmel waar paddenstoelen uit groeien zit al in deze grondstof. Op deze laag komt ongeveer 6 cm dekaarde. In speciale cellen worden de seizoenen nagebootst. We beginnen met de lente, hier is het koel, waarna de temperatuur steeds meer opgebouwd wordt naar de zomer. Dit duurt ongeveer 5 dagen. Tijdens de zomerperiode is het warm en vochtig. Na een paar dagen wordt het herfst, dus de temperatuur wordt weer afgebouwd. In totaal duurt de periode van grondstof tot oogsten 16 dagen. Vervolgens wordt er een week lang geoogst. Elke dag wordt er gekeken naar de grootte van de champignons. Als de grootste worden geoogst krijgen de kleinere meer ruimte om door te groeien. Zo wordt in een week alles geoogst, dit wordt de 1e vlucht genoemd. Tijdens de 1e vlucht wordt er ongeveer 20 kilo per vierkante meter geoogst. Na een week wordt er nog een 2e vlucht gedaan, deze geeft 10 kilo per vierkante meter. Hierna is de grond uit geproduceerd en wordt deze geleverd aan bijvoorbeeld akkerbouwers als grondverrijking. Het oogsten word helemaal met de hand gedaan, alleen bij het leveren van de grondstof, het verpakken en het vervoeren worden machines gebruikt.

vdh9762.jpg
vdh9764.jpg
vdh9765.jpg
vdh9780.jpg
vdh9787.jpg
vdh9791.jpg
vdh9796.jpg
vdh9802.jpg
vdh9804.jpg
vdh9806.jpg
vdh9817.jpg
vdh9826.jpg
vdh9832.jpg
vdh9841.jpg
vdh9843.jpg
vdh9846.jpg
vdh9855.jpg
vdh9861.jpg

Visie

We telen inmiddels al een aantal jaren middelenvrij, dat betekent dat we geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. Dit is mogelijk omdat we de bedrijfshygiëne hoog in het vaandel hebben staan. Verder hebben we energiezuinige koelingsmachines in gebruik. We maken gebruik van een speciaal koelsysteem waarmee we gebruik maken van het grondwater. Dit heet Warmte-Koude opslag (WKO). In de zomer koelen we met het koele grondwater, het opgewarmde water slaan we op, zodat we hier in winter mee kunnen verwarmen. Verder zijn de bedrijven voorzien van LED-verlichting. Het allermooiste aan mijn vak vind ik een hoogwaardig product (witte champignons) maken vanuit een afvalproduct (compost). Onze witte champignons worden met heel veel liefde geteeld!

Wij telen inmiddels al een aantal jaren middelenvrij!

Tip

Het allerliefste eet ik mijn champignons met een biefstukje, heel erg simpel, maar zo komt de smaak het beste uit. Echter kunnen champignons overal mee en ze zijn ook nog eens supergezond!

vdh9762.jpg
vdh9764.jpg
vdh9765.jpg
vdh9780.jpg
vdh9787.jpg
vdh9791.jpg
vdh9796.jpg
vdh9802.jpg
vdh9804.jpg
vdh9806.jpg
vdh9817.jpg
vdh9826.jpg
vdh9832.jpg
vdh9841.jpg
vdh9843.jpg
vdh9846.jpg
vdh9855.jpg
vdh9861.jpg