stomen

J. W. Van Sprang, Conference peer teler

Adresgegevens

J. W. Van Sprang
Oude Heijningsedijk 24
4794RE Heijningen

Bekijk
op kaart

Adres

J. W. Van Sprang
Oude Heijningsedijk 24
4794RE Heijningen

Contact met de teler

J. W. Van Sprang

Fruitteeltbedrijf J.W. Van Sprang is gevestigd in Heijningen, een dorp nabij het Brabantse Moerdijk. In 2011 nam de huidige eigenaar Jan Wim het bedrijf over van zijn vader. Het is een echt familiebedrijf dat al in 1910 was opgericht door zijn overgrootvader. Ons bedrijf heeft een boomgaard met een oppervlakte van 14 hectare. Daarvan is 11 hectare beplant met perenbomen, de rest omvat appelbomen. Daarnaast telen we nog wat pruimen voor huisverkoop. We hebben een gemiddelde jaaropbrengst van zo’n 700.000 kilo, appels en peren bij elkaar. Ons bedrijf heeft geen vaste medewerkers. Voor de snoei, en zeker tijdens de oogstperiode, maken we gebruik van tijdelijke krachten, soms wel dertig man in totaal.

Teelt

Het voornaamste ras van de peren is de Conference. Verder telen we ook Doyenné du Comice, Triomphe de Vienne, Gieser Wildeman (stoofpeer) en Beurré Alexander Lucas. Dit laatste ras is in Duitsland en Scandinavië is erg gewild. Deze peer heeft in vergelijking met de geliefde zoete handperen van de andere rassen die wij telen een wat zuurdere smaak. De Conference is een tamelijk grote handpeer met veel ‘roest’. Vanwege de goede bewaareigenschappen is dit in Nederland het meest geteelde ras. Het sappige vruchtvlees is licht oranje en zoet. De Conference is smaakvol en draagt zeer gemakkelijk en rijk, ook zonder bestuivers in de buurt. Op de oude percelen telen we nog op de traditionele manier. De jongere planten staan in V-hagen met open bomen, waardoor een hogere productie mogelijk is. De hoofdrassen van de appels zijn Elstar en Golden Delicious. De Elstar heeft een karakteristiek aroma. Het vruchtvlees is roomwit en sappig. De Golden Delicious is één van de bekendste appels. Hij is zachtzuur tot zoet van smaak en beschikt over een goed aroma. Het is een lekkere handappel, maar is ook te verwerken in gebak en salades.

Visie

Gewasbescherming doen we vooral milieubewust. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden van de insecten die de fruitbomen en vruchten aantasten. Enkele voorbeelden: met roofmijten kan je spint- en roestmijten in de appelteelt biologisch bestrijden. De roofwants doet goed werk bij peren, ter bestrijding van perenbladvlo.

De fruitmot kunnen we tegenwoordig goed en gericht bestrijden met behulp van feromoonverwarring. In de boomgaard worden stripjes opgehangen met de vrouwelijke lokgeur van het te bestrijden insect. Deze lokgeur wordt feromoon genoemd. Het uitzetten daarvan is een arbeidsintensieve klus, die we in het voorjaar doen. Per hectare moeten we wel 800 stripjes ophangen. Door de lokstof raken de mannetjes de ze de weg kwijt. Ze kunnen de vrouwtjes niet meer vinden en daardoor niet paren. Er komen dus geen rupsjes die zich tegoed doen aan de vruchten. De laatste jaren heeft dat heel goed gewerkt. Dat geeft ook rust in het bedrijf, want we zijn de fruitmot bijna niet meer tegengekomen.

We zijn Global G.A.P. gecertificeerd. Dit betekent dat we de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van dieren. Het koelen en sorteren van de vruchten doen we niet op het eigen bedrijf. Dit hebben we uitbesteed aan koel-en sorteerbedrijf Cafruso.

Tip

In de boomgaard plukken we de vruchten heel bewust met handschoenen, om iedere vorm van beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen. Consumenten vergeten dat wel eens, maar je moet onze producten net als eieren in feite met een fluwelen handschoen behandelen.