stomen

J. N. Slagter & zn., Bloemkoolteler

Adresgegevens

J. N. Slagter & zn.

Lutjebroek

Bekijk
op kaart

Adres

J. N. Slagter & zn.

Lutjebroek

Contact met de teler

J. N. Slagter & zn.

Sjon teelt op 45 hectare bijna het hele jaar door bloemkool. Alleen in de winter neemt hij één weekje rust en gaat dan gewoon weer verder in de kassen met de kweek van tulpen. Totdat het seizoen weer daar is om met bloemkool aan de slag te gaan. Een teler die niet zo goed kan stilzitten dus!

Ons bedrijf

Ik ben opgegroeid in een echt tuindersgezin. Mijn opa had vroeger al een kwekerij en mijn vader en oom zijn toen zij oud genoeg waren ook weer hun eigen bedrijf begonnen. Vanaf mijn zestiende ben ik in het bedrijf van mijn vader gestapt en toen wist ik het eigenlijk meteen: dit is wat ik mijn hele leven ga doen! Het hele dagen in de natuur mogen zijn, bij welke beroepen heb je dat tegenwoordig nou nog? In 2015 heb ik dan ook het bedrijf overgenomen. Dit was eerst wel even wennen, maar gelukkig gaat het allemaal supergoed. Misschien wel mede doordat mijn vader zijn pensioen nog niet helemaal geaccepteerd heeft en hier gewoon nog elke dag staat te oogsten. 

Naast mijn vader hebben we nog 5 krachten die hier hun handen uit de mouwen steken, maar dat moet ook wel met zo’n strak schema. We oogsten namelijk van april tot november bijna elke dag bloemkool. In november wordt het echt te koud om in de vollegrond te telen, dus dan gaan we verder in de kassen, alleen dan met tulpen. 

De teelt

Op 1 maart beginnen we met het planten van de opgekweekte bloemkoolstekken. Deze zijn dan al biologisch behandeld zodat wij verder zo min mogelijk hoeven te behandelen. Van 1 april tot 10 november oogsten we vervolgens bijna elke dag. Bij bloemkool is dit alleen erg afhankelijk van het weer. In een warme periode kan de geplante bloemkool gaan wachten met het uitzetten van de kool, wat later zorgt voor uitstel. Het enige wat je hieraan kunt doen is zorgen dat je ‘snelle’ rassen teelt, dan heb je hier minder last van. Maar je moet dus best wel flexibel zijn als bloemkoolteler. 

Tussen het planten en oogsten door zijn wij vooral bezig met het beschermen van het gewas. Wat veel mensen niet weten is dat bloemkool niet vanzelfsprekend wit is. Als de bloemkool bijna klaar is om geoogst te worden opent de kool en dit moet zo snel mogelijk afgedekt worden. Anders worden ze namelijk geel. Dit verandert verder niks aan de kwaliteit of smaak, maar mensen vinden dit minder mooi. Het afdekken doen we met twee grote bladeren die onder de bloemkool hangen. 

Tip van de teler

Het allerlekkerste vinden we bij ons thuis gewoon nog de bloemkool met kaassaus. Dat eten we ongeveer een keer in de twee weken. Elke dag bloemkool eten vinden we een beetje te gek, je bent soms wel een beetje klaar met bloemkool als je eindelijk thuis bent. 

Elke dag bloemkool is een beetje te gek!