stomen

J.J. en P.W. Vermue-Knol, Junami teler

Adresgegevens

J.J. en P.W. Vermue-Knol
Westeindsedijk 4
4454PW Borssele

Bekijk
op kaart

Adres

J.J. en P.W. Vermue-Knol
Westeindsedijk 4
4454PW Borssele

Contact met de teler

J.J. en P.W. Vermue-Knol

Aan Westeindsedijk in het Zeeuwse Borssele teelt Jaap Vermue op in totaal 50 hectare appelen en peren. Jaap verteld; "Ik vertegenwoordig de derde generatie. Mijn twee zoons werken ook al in het bedrijf, dus de vierde generatie komt er aan. Mijn voorouders hebben het bedrijf rond 1930 opgericht en hadden aanvankelijk een gemengd bedrijf. Maar geleidelijk aan zijn we volledig overgeschakeld op hardfruit."

De teelt

Aan Westeindsedijk in het Zeeuwse Borssele teelt Jaap Vermue op in totaal 50 hectare appelen en peren. Aan appelen hebben we drie hectare Cox staan, vijftien hectare Elstar, tien hectare Jonagold, twee hectare Golden Delicious, twee hectare Junami en een hectare Wellant. Op de rest telen we peren, voornamelijk de rassen Conference en Lucas. We telen vele soorten appelen en peren, maar de Cox-appel, een vertrouwde naam bij vele consumenten, is ons paradepaardje. We zijn echt specialist in de teelt van dit ras. Ik geloof in rassen die hun bestaansrecht hebben bewezen. De Cox is nog steeds zeer populair. Deze teelt van Cox vergt vakmanschap en veel aandacht. De oogstopbrengst is minder groot dan die van de gangbare appelrassen. De Cox heeft een dikke en taaie pel, het vruchtvlees is geel, hard en compact, krakend en sappig, met een ‘friszure’ smaak.

Rassen

Er komen met regelmaat nieuwe rassen op de markt. Daar sta ik natuurlijk voor open. Maar we zien vaak dat ze naar een jaar of vijf weer met stille trom verdwijnen. Bij mij moeten de aanbieders van rassen van goeden huize komen. Ik hou graag vast aan rassen die zich hebben bewezen. De Cox is daar een goed voorbeeld van. In de diverse samenwerkingsvormen die wij zijn aangegaan met retailers hecht ik veel waarde een extra inspanning om iets wat blijvend goed is juist nog eens onder de aandacht van de consument te brengen. Een apart hoekje Cox, waarbij nog eens de smaak- en houdbaarheidseigenschappen onder de aandacht worden gebracht. Prima, het is een onderscheidende appel, met een geheel eigen smaak. Deze appel is op z’n best in de periode september-november. Het seizoen loopt door tot januari. 

We werken op ons bedrijf jaarrond met het hele gezin in het bedrijf, waarbij we in drukke tijden seizoen medewerkers inzetten. In de nazomer komen de appelen en peren van de boom. We sorteren zelf en in 2010 hebben we op het bedrijf nieuwe koelfaciliteiten in gebruik genomen. Goed voor opslag tot twaalfhonderd ton. We zijn ook volledig gecertificeerd, waaronder GlobalG.A.P.

Tip

Ik geef de consument graag het advies mee om de fruitschaal op te bergen. Dat is de zwakke schakel in de keten van boom tot consumptie. Appels en peren bewaar je namelijk het beste in de koelkast. Haal kort voor gebruik uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Smaak verzekerd!

teler_van_de_week-vermue.jpg
teler_van_de_week-vermue2.jpg
teler_van_de_week-vermue1.jpg