stomen

Horti Hydro Cultures BV, Witlof teler

Adresgegevens

Horti Hydro Cultures BV
Koggeweg 5
1606ML Venhuizen

Bekijk
op kaart

Adres

Horti Hydro Cultures BV
Koggeweg 5
1606ML Venhuizen

Contact met de teler

Horti Hydro Cultures BV

Vanaf 1988 hebben ze zich volledig gespecialiseerd in witlofteelt op stromend water. De stronkjes worden direct verpakt in speciale folie wat ervoor zorgt dat deze langer mooi van kleur en van smaak blijven. Zo kun je deze vers eten met bijvoorbeeld ham en kaas. Probeer de witlof anders eens in een lekkere salade! Teler Koos kan je precies vertellen hoe.

Geschiedenis

Het bedrijf in Venhuizen is gestart en opgericht in 1965 door de vader van Koos Groot. In die tijd was het een typisch vollegronds bloembollenbedrijf. Vanaf 1970 is het bedrijf zich gaan specialiseren in groente uit de vollegrond, zoals bloemkool, broccoli, uien, vroege aardappelen, rode bieten en witlof onder dekgrond. Omdat er in de witlofteelt nieuwe ontwikkelingen ontstonden is het bedrijf zich langzaam meer gaan specialiseren op de witlofteelt. Vanaf 1988 is Horti Hydro Cultures zich volledig gaan specialiseren op de witlofteelt op stromend water en ging men ook jaarrond witlof produceren.

Teelt

Witlof is een resultaat van een teelt in twee groeiperiodes. Witlof komt namelijk niet meteen onder de grond vandaan. Er is een fase op het land en een fase in onze bedrijfsgebouwen. Van half mei to begin juni worden de witlofzaadjes uitgezaaid in de Flevopolder, Noord-Oostpolder en in Zeeland. Wanneer de witlofzaadjes eenmaal zijn uitgegroeid tot wortels, worden ze gerooid. Dit gebeurt van half oktober tot en met half december. Vanaf dat moment komen ze bij ons op het bedrijf en worden de witlofpennen gesorteerd op dikte, waarna ze worden ingevroren in koelcellen van -1 graden Celsius. 

De kou zorgt ervoor dat de witlofpennen tot rust komen. Hierna worden de pennen ontdooid en opgezet op houten trekbakken waar regenwater doorheen stroomt. Na een paar dagen komt er al een wit puntje uit de witlofwortels. Het duurt vervolgens nog drie weken voordat de witlof groot genoeg is om geoogst te worden. Witlof groeit in het donker. In het licht kleuren de kroppen binnen een paar uur groen. Dat is niet de bedoeling! 

hortihydro13.jpg
hortihydro14.jpg
hortihydro15.jpg
hortihydro16.jpg
hortihydro12.jpg
hortihydro11.jpg
hortihydro7.jpg
hortihydro4.jpg
hortihydro8.jpg
hortihydro10.jpg

Visie

Ondanks de moeilijke jaren in de witlofteelt, heeft ons bedrijf zich staande weten te houden in de witlofmarkt en zelfs nog weten te investeren in een nieuw distributie- en verpakkingscentrum. We hopen in de toekomst te komen met nieuwe innovaties op het gebied van verpakkingen en toepassingen om zo de verkoop van witlof nog aantrekkelijker te maken.

Tip

Met witlof valt een heleboel lekkers klaar te maken. Wat dacht je van witlof tarte tartin met geitenkaas of witlof loempia's! Voor meer lekkere recepten en informatie neem een kijkje op de website van I love witlof. 

Varieer met witlof!

Onze producten