stomen

Hoogendijk Agro B.V., Winterwortel teler

Adresgegevens

Hoogendijk Agro B.V.
Wagenpad 28
1771 RM Wieringerwerf

Bekijk
op kaart

Adres

Hoogendijk Agro B.V.
Wagenpad 28
1771 RM Wieringerwerf

Contact met de teler

Hoogendijk Agro B.V.

Als het aan Michel en Stefan ligt, zijn ze het liefst de hele dag buiten. In 1986 is hun vader begonnen met het telen van allerlei groente, waaronder de winterwortel. In 2006 namen Michel en Stefan het gespecialiseerde teeltbedrijf van hun vader over en sindsdien wordt het voortgezet op hun eigen basisbedrijf in Wieringenwerf. Nu zijn ze dagelijks buiten te vinden om voor ons de lekkerste winterwortelen te telen!

Geschiedenis

Het begon in 1986 met allerlei verschillende groenten en gewassen zoals witte en rode kool, sla, broccoli, rode biet, aardappel, en natuurlijk de winterwortel. In 1995 specialiseerde het bedrijf zich in de peenwas, en in 2006 namen mijn broer Stefan en ik het bedrijf officieel over. Met een aantal loonwerkers en parttimers in dienst zorgen we voor kwalitatief hoge winterwortelen.

De teelt

Op bijna 300 hectare grond verbouwen wij het gehele jaar door peen. Van begin maart tot de derde week van mei wordt er gezaaid. Eind juni begint de oogst in Limburg. De tweede week van juli begint de oogst in het zandgebied van de Wieringerpolder. Van de derde week van oktober tot eind november worden de penen in de koelcellen gestopt. We oogsten machinaal op een product vriendelijke manier. Na de oogst gaan de penen de kisten en koelcellen in, waar het wel -1 graden celsius is! We spoelen, bewerken en verpakken de peen zelf op verschillende manieren. 

Het belangrijkste is om op het juiste moment te oogsten. Het moet niet te warm en niet te koud zijn en je moet niet op snelheid draaien. Je kunt het vergelijken met autorijden: als je te snel gaat krijg je een boete. Het is van belang om geduld te hebben en om samen te werken met het weer. Dit doen we met behulp van plakcellen waarmee we monitoren wat het weer doet.

Ontwikkelingen

We proberen altijd zo goed mogelijk met onze gewassen om te gaan. We zorgen dat we onder optimale omstandigheden de grond bewerken, zo hebben we ook minder corrigerende middelen nodig, en dit zorgt voor kwaliteit! Vaak ruilen we met andere telers van grond voor een optimale bodemkwaliteit.

Ruim 30% van alle peen is afval. Het zou mooi zijn als er ooit een markt is voor wortelafval. Een wortel is niet slecht als hij lelijk of vies is, ze smaken allemaal hetzelfde!

Visie

Ons enthousiasme en onze energie uit zich in het eindresultaat. We zijn er dag en nacht mee bezig en weten wat er op de werkvloer gebeurt. Het is geen kantoorbaan, we zitten er bovenop met een vaste club mensen die weten hoe alles reilt en zeilt!

Het mooist aan het vak is het bezig zijn met het product en het gevoel met de natuur: het zelf telen en verwerken. Een geslaagde teelt geeft veel voldoening, als het ook nog eens geld oplevert is het helemaal mooi!

Telertip

De meeste wortel in de winkel is gewassen peen. Dit kun je het best bewaren in de koelkast, op drie tot vijf graden. Zelf eet ik mijn geteelde wortel het liefst rauw uit het vuistje, of net als vroeger een lekkerbekje met wortel!

Net als vroeger een lekkerbekje met wortel!
fa.hoogendijk05.jpg
fa.hoogendijk-01.jpg
fa.hoogendijk10.jpg
fa.hoogendijk03.jpg
fa.hoogendijk08.jpg
fa.hoogendijk06.jpg
fa.hoogendijk04.jpg
fa.hoogendijk02.jpg
fa.hoogendijk09.jpg
fa.hoogendijk07.jpg