stomen

Kwekerij Meijer, Courgette teler

Adresgegevens

Kwekerij Meijer
Plaats Langeveld 13
2681PG Monster

Bekijk
op kaart

Adres

Kwekerij Meijer
Plaats Langeveld 13
2681PG Monster

Contact met de teler

Kwekerij Meijer

Helmoed Meijer teelde bleekselderij, sla, wortels, courgette en pepers, maar gedurende de jaren kwam hij op het punt om voor één teelt te kiezen. En dat is de gele courgette geworden! Samen met één persooneelslid en heel veel bijen en hommels zorgt hij dat we van de vrolijke gele courgettes kunnen genieten.

Zeven dagen per week courgettes

De gele courgette is een kleine teelt, maar wel zeven dagen per week werk! Gelukkig is dit geen zware belasting doordat alles op het bedrijf goed georganiseerd is. In het begin teelde ik groene én gele courgettes, maar sinds 1993 heb ik me gespecialiseerd in de gele courgette. Inmiddels ben ik ook begonnen met het telen van bolcourgettes in verschillende kleuren.

Handig die hommels, maar soms hebben ze geen zin!

De courgettes worden vanaf begin januari tot eind november geteeld. De eerste teelt wordt in de jaarwisseling geplant en duurt tot eind juni. De tweede teelt loopt van eind juli tot eind november. Als de gewassen geplant zijn gaan ze na drie weken bloeien.

In iedere bladoksel zit een mannenbloem met stuifmeel, of een vrouwenbloem met een klein vruchtje. Om te zorgen dat de vrouwenbloem tot een courgette groeit, moet deze bestoven worden met het stuifmeel uit de mannenbloem. Hierbij schakelen we hulp in van de natuur, dit werk wordt namelijk uitgevoerd door bijen of hommels. Maar als de hommels 'geen zin' hebben, doen we dit zelf met een kleine kwast. Dit is een precies klusje, want de vrouwenbloem bloeit maar één dag in de ochtenduren. Wanneer het bestuiven is gelukt groeien de vruchten in een week uit tot een oogstbare courgette.

Duurzaam met energie

Ongeveer 12 jaar geleden heb ik het bedrijf uitgerust met zonnepanelen zodat die een groot gedeelte van het energieverbruik van het bedrijf verzorgen. Daarnaast sorteren we de vruchten met de hand, omdat ik vind dat ze op een machine snel beschadigen. Dat scheelt natuurlijk ook in energieverbruik.

Sorteren doen we met de hand!

Courgettes telen is mijn hobby

Courgettes telen is echt mijn hobby. Het is een bijzonder gewas dat snel reageert pf goed of slecht weer. Het inspelen op die veranderende omstandigheden is misschien wel het leukste van courgettes telen!

Hier moet je op letten bij het kopen van een courgette

Let bij het kopen van een courgette op of de steel aan de vrucht zit en of deze van goede lengte is. Aan de steel kun je zien of het binnenste bruin verkleurd is. Dit is een teken dat de courgette wat ouder is.

Aan de steel zie je of de courgette goed is