stomen

Heldens & Van Dijk Agro BV, Rode bessenteler

Adresgegevens

Heldens & Van Dijk Agro BV
Scheidingsweg 1
6011 SW Ell

Bekijk
op kaart

Adres

Heldens & Van Dijk Agro BV
Scheidingsweg 1
6011 SW Ell

Heldens & Van Dijk Agro BV

In het Limburgse Ell runt Louis Heldens samen met zijn (stief)broer Matthijs een landbouwbedrijf. Naast pluimvee verbouwen ze ook asperges en rode bessen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Lees hier meer:

Geschiedenis

Ons landbouwbedrijf is een echt familiebedrijf gelegen in het Limburgse Ell. Mijn vader, Jan Heldens, is in 1983 begonnen met twee kippenstalletjes en heeft die bedrijfstak gecombineerd met o.a. asperges. Omdat hij altijd opzoek was naar vernieuwing kwam hij rond 1999 op het idee om rode bessen te gaan telen. In 2014 ben ik, Louis Heldens, samen met mijn (stief)broer Mathijs toegetreden. Nu in 2016 omvat het bedrijf ruim 200.000 vleeskuikens, 30 hectare asperges en ongeveer 12,5 hectare rode bessen. 

Vandaag de dag runnen we met ons vieren het bedrijf, waarbij ikzelf met name werkzaam ben in de rode bessenteelt, Mathijs het pluimvee onder zijn hoede heeft, (stief)moeder Margreet de boekhouding en personeelsadministratie bijhoudt en vader erg allround aanwezig is en nog altijd veel kennis met ons deelt. De aspergeteelt doen we gezamenlijk.

Locatie

De werkzaamheden zijn verdeeld over meerdere locaties. In het plaatsje Ell hebben wij vijf kippenstallen en een (sorteer)loods met koelcellen waar we ca 110 ton rode bessen bewaren door middel van lage zuurstof bewaring. Ook telen wij hier een deel van de rode bessen en kunnen we hier ook de seizoenarbeiders huisvesten. In buurdorp Grathem liggen onze rode bessen percelen en aspergepercelen. In Swartbroek, een dorp onder de rook van Weert, hebben we nog enkele aspergepercelen liggen. Maar we breiden nog steeds uit: in het dorpje Haler hebben we onlangs grond gekocht waar we van plan zijn asperges te gaan telen.

Teelt van rode bessen

In de oogstseizoenen werken we met bezettingen variërend tussen de 30 en 50 personen, en ’s winters zal dit aantal tussen de 5 en 15 personen liggen. We hebben een vroege rode bessenteelt (Junifer) en een latere teelt rode bessen die geschikt zijn voor de bewaring (Rovada). Het streven is om jaarrond producten af te leveren: van maart tot juni asperges en van juni tot maart rode bessen.

 

De rode bessen telen we op diverse buitenpercelen in de volle grond. Om een goede bewaarkwaliteit te verkrijgen staan de planten onder regenkappen. ’s Winters worden alle planten gesnoeid. Het streven is om rond half/eind juni de eerste rode bessen te kunnen oogsten. Rode bessen zijn heel kwetsbaar, dus daarom gebeurt het snoeien, overkappen, oogsten en sorteren nog altijd met de hand.

Rode bessen zijn een smakelijke toevoeging in bijvoorbeeld smoothies of in yoghurt, kwark of pudding

Kwaliteit

Om een goede kwaliteit te kunnen waarborgen, hebben we hebben goede contacten met teeltadviseurs, The Greenery en collega’s. Bij investeringen kijken we altijd naar welke technieken of werkwijzen toekomstbestendig zijn. Daarnaast is ons bedrijf GlobalGAP gecertificeerd en we hebben ervaren personeel.

 

Monitoring gedurende de teelt is erg belangrijk. De eisen van afnemers in Nederland en daarbuiten zorgen ervoor dat we te allen tijde een mooi, schoon product in de markt kunnen zetten. Tijdens de oogst worden de rode bessen ook bemonsterd en onderzocht op eventueel residu. Men hoeft zich dus geen zorgen te maken over de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen!

Tips

Naar mijn idee is niet iedereen zich er van bewust dat rode bessen niet alleen heel erg gezond zijn (ik eet ze elke dag), maar ook heel lekker. Mensen die thuis enkele struiken in hun tuin hebben staan, beginnen ze meteen te plukken als ze net rood zijn, hierdoor zijn ze nog erg zuur. Mijn tip: wacht nog enkele weken met plukken en laat je verrassen door de heerlijk zoetzure smaak die de bessen dan hebben.

Ze zijn een smakelijke toevoeging in bijvoorbeeld smoothies of in yoghurt, kwark of pudding. Ook een zomerse salade geven ze een lekkere frisse twist. Of gewoon los, ikzelf eet ze meestal alsof ik een haring eet. Daarnaast zijn ze caloriearm en passen dus in de meeste diëten!

_vdh0185.jpg
_vdh0207.jpg
_vdh0193.jpg
_vdh0226.jpg
_vdh0242.jpg
_vdh0150.jpg
_vdh0155.jpg
heldens-vo-1200x900.jpg