stomen

Goertz Plantproducts BV, Aspergeteler

Adresgegevens

Goertz Plantproducts BV
Veestraat 20
6105 AB Maria-Hoop

Bekijk
op kaart

Adres

Goertz Plantproducts BV
Veestraat 20
6105 AB Maria-Hoop

Contact met de teler

Goertz Plantproducts BV

In het Limburgse Maria Hoop telen Franc en zijn vrouw Paulien asperges en blauwe bessen. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1987, maar sinds de overname een aantal jaar geleden staan Paulien en Franc samen aan het roer. Lees alles over dit bijzondere telerskoppel.

Ons bedrijf

Samen met mijn vrouw run ik het bedrijf. Paulien verzorgt de administratie en heeft de leiding over het sorteren van onze asperges. Zelf stuur ik ons team buiten en in de hal aan. We hebben één vaste medewerker in dienst en een grote groep seizoenwerkers tijdens de oogst. Het aantal van de tijdelijke krachten is afhankelijk van de periode. En onze twee dochters helpen tijdens het hoogseizoen ook graag een handje mee. 

We runnen ons bedrijf écht samen!

De teelt

Het aspergeseizoen begint altijd in april, nadat een teeltperiode van een jaar is afgerond. In juni eindigt het seizoen maar voor ons is dit alweer het begin van een nieuw seizoen. Na de oogst maken we de grond los zodat er zuurstof bij de wortels van de plant kan komen en er water in de bodem kan zakken.

Daarnaast bestrijden we het onkruid waardoor het gewas meer ruimte krijgt om ongestoord door te groeien. In de groeiperiode tussen de oogstseizoenen moeten de planten voldoende energie kunnen verzamelen. Deze energie wordt aan het einde van het groeiseizoen, in oktober, opgeslagen in de wortels van de plant. Door een natuurlijk proces sterven stengel en blad af. Als de plant na de oogst goed herstelt en dus veel energie heeft kunnen opslaan in de wortels, zal de plant mooie en stevige stengels produceren.

goertz9.jpg
goertz5.jpg
goertz6.jpg
goertz7.jpg
goertz2.jpg
goertz1.jpg
goertz.jpg
goertz3.jpg
goertz4.jpg
goertz8.jpg

Innovaties

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aspergeteelt volgen we op de voet. Waar mogelijk hebben we laatste technieken zelfs al toegepast in ons bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een volautomatische sorteermachine, mechanische plaatsing van een minitunnel en een zelf ontwikkelde machine voor het leggen van verwarmingsslagen tijdens de aanplant.

Daarnaast experimenteren het komende seizoen ook met twee rijen planten op één aspergebed. Dit heeft als voordeel dat de teelt intensiever is, maar er minder meters rij per hectare zijn. Dit scheelt ons weer bewerkings- en foliekosten. En we willen verder ook een automatisch oogstsysteem gaan testen.