stomen

Fruitteeltbedrijf Van den Bosse, Peer teler

Adresgegevens

Fruitteeltbedrijf Van den Bosse
Plantlustweg 1
4353SC Serooskerke

Bekijk
op kaart

Adres

Fruitteeltbedrijf Van den Bosse
Plantlustweg 1
4353SC Serooskerke

Contact met de teler

Fruitteeltbedrijf Van den Bosse

Fruitteeltbedrijf van den Bosse is in 2002 gestart door Marcel van den Bosse in Serooskerke op het eiland Walcheren. Het is een gemengd bedrijf met een boomgaard die dertien hectare beslaat en akkerbouwgrond met een oppervlakte van twaalf hectare. Daar verbouwen we graan, aardappels, uien en bloemkool. De ene helft van de boomgaard beslaat perenbomen en de andere helft appelbomen. Daarnaast hebben we nog op een kleine halve hectare aardbeien staan. We hebben een gemiddelde jaaropbrengst van 470 ton hardfruit, waarvan tweederde peren.

Teelt

De hoofdrassen voor de peren zijn Conference, Doyenne de Comice en Gieser Wildeman. De oudste perenbomen waar we nog steeds van plukken zijn net na de oorlog in 1946 geplant. Onze belangrijkste hoofdrassen van de appels zijn de Elstar, Jonagored, Goudreinet, Delcorf, Golden Delicious, Breaburn, Alkmene en het zomerras Zari. Zari is een mooi gestreepte, stevige, zoete en bijzonder sappige appel, die ook goed kan worden bewaard. De Delcorf is een vroeg ras. Het is een heerlijk knapperig en fris appeltje. Je proeft in deze appel echt de versheid. Een ideale appel voor op een warme dag. Alkmene is een oranjerode appel op een gele ondergrond. De vruchten hebben een Cox's-aroma: zoetzuur. Het vruchtvlees is roomwit en vrij stevig tot tamelijk hard. Deze appel kan heel goed worden gebruikt voor het maken van appelmoes.

In 2000 zijn we begonnen met de teelt van aardbeien. We telen de aardbeien in de kas en buiten op stellingen. In het voorjaar 2012 kregen we de kans om een kas met verwarming te huren, zodat we onze aardbeienteelt konden uitbreiden. In het verleden oogstten we vanaf de tweede week mei tot en met tweede week september eigen aardbeien van het ras Elsanta. Nu hopen we vanaf tweede week april tot en met eind november eigen aardbeien te oogsten. We planten om de vier weken circa 4000 planten, vanaf half februari tot en met eind augustus. Ons bedrijf heeft één vaste medewerker en in de oogstperiode maken we gebruik van een aantal losse plukkrachten.

Visie

Gewasbescherming doen we vooral milieubewust. Voor de insectenbestrijding zetten we natuurlijke vijanden uit als roofwants en roofmijt. Uiteraard is ons bedrijf GlobalG.A.P. gecertificeerd. Dat betekent dat we de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken, het gebruik van chemische middelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van de dieren. Daarnaast zijn we leerbedrijf voor leerlingen van de middelbare agrarische school. Dat zijn er jammer genoeg steeds minder, omdat de jeugd er steeds minder belangstelling voor heeft. En dat vind ik echt jammer, want het is een boeiend vak. Het feit dat ik het bedrijf van de fruitteler kon overnemen waar ik vroeger bij werkte, is daar het aantoonbaar bewijs van.