stomen

Fruitteeltbedrijf J. Brands, Appelteler

Adresgegevens

Fruitteeltbedrijf J. Brands
Molenweg 9a
4756TE Kruisland

Bekijk
op kaart

Adres

Fruitteeltbedrijf J. Brands
Molenweg 9a
4756TE Kruisland

Contact met de teler

Fruitteeltbedrijf J. Brands

Teler Jan groeide op op het bedrijf dat hij nu zelf runt. Mooier gaat het niet worden, toch? Lees hier alles over Jan en zíjn boomgaard.

Ons bedrijf

Ons bedrijf bestaat al sinds 1972 en bevind zich in Kruisland. Mijn vader heeft het bedrijf opgericht en ik heb dit in 2000 van hem overgenomen. Ook al is het al bijna twintig jaar geleden, hij staat nog steeds regelmatig in de boomgaard. 

Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot 22 hectare waarvan op het grootse gedeelte appelbomen staan. We hebben een gemiddelde jaaropbrengst van meer dan één miljoen kilo. En dat voor een bedrijf zonder vaste medewerkers! Maar geen medelijden, mijn vader en ik doen het niet helemaal alleen hoor. In de piekperiodes krijgen we hulp van plukkrachten. 

Onze teelt

In onze boomgaard hangen Elstar en Junami appels en daarnaast ook nog Conference peren. 

De Junami is een appelras dat afkomstig is uit Zwitserland. Zijn mooie ronde vorm en opvallende rode kleur maken dat je er graag je tanden in zet (vinden wij zelf dan)! En goed nieuws voor de lijners onder ons is dat de Junami tweemaal zoveel phloridzine bevat dan andere appels. Dit stofje zorgt ervoor dat niet alle suikers die je eet in je lichaam worden opgenomen. Dus een prima appel om af te vallen. De Elstar is, naast ‘gewoon’ uit het vuistje, supergoed geschikt als moesappel. 

Ons hoofdras van de peren is de Conference. Een leuk feitje over deze peer is dat we voor bestuiving maken we gebruik van Doyenné du Comice en Gieser Wildeman peer.

De lekkerste appels en peren! Als je het ons vraagt dan

Visie

Gewasbescherming doen we vooral milieubewust. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden van die insecten die de fruitbomen en vruchten aantasten. Enkele voorbeelden: met de roofmijten kan je spint en roestmijten in de appelteelt vrijwel volledig biologisch bestrijden. Omdat de levenscyclus van de roofmijt en de fruitspint bijna gelijk lopen, zal er bijna nooit schade ontstaan voordat de schadelijke insecten zijn opgeruimd. De roofwants doet goed werk bij peren, ter bestrijding van de perenbladvlo. De fruitmot, ook een hardnekkig probleem, kunnen we tegenwoordig goed en gericht bestrijden met behulp van feromoonvallen.


Wat betreft duurzaamheid hebben we bewust geïnvesteerd in een energiezuinig koelhuis met een capaciteit van 600 ton. De restwarmte van het koelhuis gebruiken we voor de verwarming van onze woning. Slim, hè? 

Tip van de teler

Je moet voorzichtig met fruit omgaan. Zodra fruit is gebutst, wordt het melig. Dat wil je natuurlijk niet! En voor de smaak is het ook het beste om appels en peren koel te bewaren.

fotoalbum_8.jpg
fotoalbum_7.jpg
fotoalbum_5.jpg
fotoalbum_10.jpg
fotoalbum_9.jpg
fotoalbum_6.jpg
fotoalbum_11.jpg
fotoalbum_1.jpg
fotoalbum_2.jpg
fotoalbum_4.jpg
fotoalbum_3.jpg