stomen

Fruitteeltbedrijf Flikweert, Peer teler

Adresgegevens

Fruitteeltbedrijf Flikweert
Marktstraat 8
4527CL Aardenburg

Bekijk
op kaart

Adres

Fruitteeltbedrijf Flikweert
Marktstraat 8
4527CL Aardenburg

Contact met de teler

Fruitteeltbedrijf Flikweert

Fruitteeltbedrijf Flikweert is sinds 1966 gevestigd in het Zeeuwse Aardenburg. In 2001 besloot eigenaar Jaap Flikweert om verder uit te breiden en hij kocht er grond bij. In totaal beslaat ons bedrijf nu een oppervlakte van 34 hectare. De bedrijfsgebouwen zijn over twee locaties verspreid en de boomgaard over vier locaties. Van die 34 hectare is 7 hectare met appelbomen beplant en de rest omvat perenbomen. Onze gemiddelde jaaropbrengst bedraagt tussen de 50 en 60 ton, met in goede jaren uitschieters van tussen de 60 en 70 ton. En dan te bedenken dat we oude en jonge aanplant hebben. Onze oudste aanplant dateert zelfs van 1956!

Teelt

De hoofdrassen voor de peren zijn Conference, Doyenne de Comice en Alexander Lucas. Onze belangrijkste hoofdrassen van de appels zijn de Elstar, Jonagold en een aantal kleine zomerrassen. Het vruchtvlees van de Jonagold heeft een lichtgele kleur, is stevig en zeer sappig met een aangename smaak. Door zijn gezonde dosis vitaminen en mineralen - onder andere calcium, kalium en ijzer - vormt Jonagold een smakelijke bijdrage tot een goede gezondheid. Hij is ideaal om te gebruiken als tafel- en dessertappel. Wij zijn vorig jaar gestart met mechanisch snoeien bij enkele proefrijtjes. Het lijkt er in eerste instantie op dat deze snoeiwijze een grotere opbrengst teweeg brengt. Of dat zo blijft, is afwachten. Vooralsnog gaan we door met het experiment van mechanisch snoeien. Overigens sorteren en verpakken wij niet zelf op het bedrijf.

Visie

Gewasbescherming doen we vooral milieubewust. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden van de insecten die de fruitbomen en vruchten aantasten. Zoals alle leden van de Greenery zijn ook wij GlobalG.A.P. gecertificeerd. Dat betekent dat we de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken, het gebruik van chemische middelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van de dieren. In de winter hebben we hier op deze locatie veel zoet water in de sloot. Dat slaan we op in een bassin en gebruiken we voor het beregenen van de fruitbomen in een vorstperiode en in het voorjaar en de zomer gedurende periodes van droogte.


We zijn momenteel bezig met de uitbreiding van onze koelcapaciteit. Als we daar eenmaal klaar mee zijn, hebben we de beschikking over een koelcapaciteit voor de opslag 1000 ton fruit. Het merendeel daarvan is dan Ultra Low Oxygen (ULO) gekoeld. Het grote voordeel van ULO-koelcellen is dat ze een lage concentratie zuurstof bevatten. Door deze lage concentratie gaan producten veel langer mee.

Tip

Doyenne de Comice moet zo rijp mogelijk worden geconsumeerd. De peer moet echt geel zijn. Hoe ouder de Doyenne is, hoe lekker de peer smaakt. Consumenten kunnen deze peer het best hard kopen en thuis laten rijpen. Als de peer eenmaal rijp is, geef er dan wel een servet bij. Het sap loopt letterlijk en figuurlijk uit je mond.