stomen

Fruitbedrijf De Molenhof, Sweet Sensation teler

Adresgegevens

Fruitbedrijf De Molenhof
Olyhorststraat 38
6691HE Gendt

Bekijk
op kaart

Adres

Fruitbedrijf De Molenhof
Olyhorststraat 38
6691HE Gendt

Contact met de teler

Fruitbedrijf De Molenhof

Fruitbedrijf De Molenhof is al sinds 1930 gevestigd in Gendt. In 2008 is de huidige eigenaar Freddy Bolder zelfstandig verder gegaan met het bedrijf waar zijn opa ooit mee is gestart en dat vervolgens door zijn vader werd overgenomen. Vanaf 1996 runde Freddy het bedrijf samen met zijn vader Nico in een maatschap. Ons bedrijf heeft een boomgaard met een oppervlakte van 11,5 hectare. Daarvan is 9 hectare beplant met perenbomen en 2,5 hectare met appelbomen. De gezamenlijke opbrengst van het hard fruit is circa 500 ton. We hebben geen vaste medewerkers in dienst. Tijdens de oogstperiode in september maken we gebruik van circa 20 losse arbeidskrachten uit de omgeving. Bij het dunnen van het fruit in juli is een deel van deze mensen eveneens actief in de boomgaard.

Teelt

De hoofdrassen van de peren zijn Conference en Sweet Sensation, met Gieser Wildeman als bestuiver. De Sweet Sensation is een nieuw perenras, dat vanaf het jaar 2008 is aangeplant in Nederland. De Sweet Sensation is een zoet en fris smakende peer. Aan die smaak dankt de peer zijn naam en door zijn aantrekkelijke rode kleur is de Sweet Sensation een goede aanvulling op het assortiment in de winkel. De peer kan met en zonder schil gegeten worden. Het hoofdras van de appels is de Elstar met daartussen de Golden Delicious als bestuiver. Onze appels en peren verkopen we direct van het hout aan handelaren. We hebben op het bedrijf geen koeling en ook het sorteren hebben we uitbesteed.

Visie

Gewasbescherming doen we al sinds 1990 milieubewust. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden van die insecten die de fruitbomen en vruchten aantasten. Enkele voorbeelden: met de roofmijten kan je spint en roestmijten in de appelteelt vrijwel volledig biologisch bestrijden. Omdat de levenscyclus van de roofmijt en de fruitspint bijna gelijk lopen, zal er bijna nooit eerst schade ontstaan voordat de schadelijke insecten zijn opgeruimd. De roofwantsen en de oorwormen doen goed werk bij peren ter bestrijding van de perenbladvlo.

Zoals alle leden van de Greenery zijn ook wij Global G.A.P. gecertificeerd. Dit betekent dat we de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken, het gebruik van chemische middelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van de dieren. Daarnaast zijn we Tesco Nurture gecertificeerd, speciaal voor de Engelse markt. Wat betreft duurzaam ondernemen kan ik melden dat we gebruik maken van betonnen palen in plaats van houten palen voor de ondersteuning van de jonge fruitbomen. Naast fruitteelt heeft ons bedrijf een vleesvarkenshouderij. De mest van onze vleesvarkens gebruiken we voor de bemesting van de boomgaard. De aangetaste appels en peren worden aan de varkens gevoerd. Die zijn er net als wij dol op.

Tip

Fruit als appels en peren, kan het best in de koelkast worden bewaard. Dan blijft het fruit langer goed.