stomen

Fruitbedrijf de Appelhof, Appel teler

Adresgegevens

Fruitbedrijf de Appelhof
Sterappellaan 13
3897LL Zeewolde

Bekijk
op kaart

Adres

Fruitbedrijf de Appelhof
Sterappellaan 13
3897LL Zeewolde

Contact met de teler

Fruitbedrijf de Appelhof

In Zeewolde (Flevoland) telen wij, Judith en Michiel Appelhof, op negen hectare Elstar appels en op nog eens negen hectare peren: Conference, Doyenne de Comice en het nieuwe Ras Sweet sensation. Dit nieuwe ras is een heerlijke sappige zoete peer met een rode Blos. We koelen en sorteren ons fruit zelf. Met veel zorg en liefde, ons handelsmerk…

Geschiedenis

Mijn opa begon een gemengd bedrijf in Vianen. Mijn vader Nico Appelhof koos later voor de fruitteelt en is in de Betuwe (Beusichem) verder gegaan. Met mijn moeder Riet kreeg Nico de kans om in 1981 in Flevoland als een echte pionier een geheel nieuw bedrijf op te bouwen in wat nog steeds het jongste dorp van Nederland is: Zeewolde. Mijn ouders gingen de uitdaging aan en kregen mij ook enthousiast voor het vak. In 2003 hebben mijn vrouw Judith en ik het stokje overgenomen.

Visie

Kwaliteit en smaak vinden we zeer belangrijk, daarom besteden we extreem veel zorg aan de teelt. Om te beginnen leggen we onze bomen als het ware ‘in de watten’. Ook aan onze medewerkers besteden we veel aandacht. Door het vele handwerk beseffen wij ons heel goed dat wij zonder goede mensen nergens zijn.

Appels en peren hangen buiten in de natuur en niet op alle factoren heb je grip. Een hagelbui bijvoorbeeld kan fataal zijn. Maar we richten ons op de factoren waar we wél wat aan kunnen doen, Denk aan milieubewust telen, door waar het kan op een zo natuurlijk mogelijke manier de ‘vijanden’ van onze fruitbomen bestrijden.

Toffe peer

We willen ons graag onderscheiden met het nieuwe, bijzonder ras Sweet Sensation. Dit is de allerlekkerste peer die wij kennen, die er, dank zij een prachtig rode blos, ook nog eens heel goed uitziet. Het is, ook voor een ervaren fruitteler, wel een hele kunst om ze te telen. De Sweet Sensation groeit aan een eigenwijze, eigenzinnige boom. Het is steeds weer een uitdaging om aan die boom genoeg mooie peren te krijgen. Maar dat maakt het voor ons nou juist zo interessant.

Teelt

Onze 50.000 bomen snoeien we in de winter zo dat de pluk later voor onze mensen makkelijk is. Niet te hoog dus. Elke boom krijgt minimaal twee minuten alle aandacht. In de bloesemtijd april/mei houden we onze fruitbomen letterlijk dag en nacht in de gaten. Ze zijn dan extra kwetsbaar en kunnen geen nachtvorstje meer hebben. Mocht het te koud worden voor de bomen, dan beregenen we ze ’s nachts, om bevriezing van de knoppen of bloemen tegen te gaan. Ongedierte en schimmels houden we nauwlettend in de gaten en bestrijden we zo veel mogelijk met hun natuurlijke vijanden.

Ook in de zomer snoeien we indien nodig de bomen. Zo zorgen we er voor dat elke appel en peer zijn plekje in de zon krijgt! Want daar krijgen ze die mooie rode blosjes van! Waardoor ze later zo lekker smaken. De oogsttijd is in september/oktober. Alle appels en peren plukken we met de hand. Ze worden als eieren behandeld en dus heel voorzichtig in de kist gelegd.

Daarna wordt onze fruitoogst – in totaal gemiddeld één miljoen kilo - in speciale koelcellen op ons bedrijf bewaard. Daar bewaren we onze producten zuurstofarm en we houden dagelijks nauwlettend de temperatuur en het CO2 gehalte in de gaten. Zo kunnen onze appels en peren knapperig en smaakvol bewaard blijven tot in augustus. We sorteren en verpakken zelf, zodat we de laatste hand kunnen leggen aan een verantwoorde, rechtstreekse levering van ons fruit aan de distributiebedrijven van de Supermarktketens. Ons bedrijf voldoet overigens aan alle certificeringen van EurepG.A.P. en Nature’s Choise. We zijn zelfs bezig om aan de strengste eisen van BRC te voldoen.