stomen

Fa. N. Sijm & Zn., Witlof teler

Adresgegevens

Fa. N. Sijm & Zn.
Rikkert 9
1619AP Andijk

Bekijk
op kaart

Adres

Fa. N. Sijm & Zn.
Rikkert 9
1619AP Andijk

Contact met de teler

Fa. N. Sijm & Zn.

In 1953 heeft onze opa, Jan Sijm, zich gevestigd in Andijk. Hij kwam vanuit Grootebroek, waar hij vele stukken land verdeeld over de Vaarpolder had, en verhuisde naar Andijk vanwege de aankoopmogelijkheid van één groot stuk land van 7,5 hectare. In 1959 nam onze vader, Nico Sijm, het bedrijf over en in 1988 is het bedrijf overgenomen door ons, de broers Koos en Johan Sijm en dat is nog steeds de huidige bezetting.

Dagelijks werken wij met zo’n 10 mensen: 1 vaste man, 3 Nederlandse parttime dames, 2 Poolse mannen, 2 Poolse vrouwen en enkele scholieren.

Witlofteelt

De witlofwortels (45 ha) worden in mei gezaaid bij diverse akkerbouwers in de Flevopolder. De wortels worden in november gerooid en met containervrachtauto’s bij ons in Andijk afgeleverd. Vervolgens worden de wortels bij ons gesorteerd op twee diktematen door middel van een rollensorteermachine. Hierbij worden tevens de grond en de ondermaatse wortels verwijderd.

De twee sorteringen, grof en fijn, worden opgeslagen in kuubkisten en bewaard in koel/vriescellen bij -10C.

Iedere week wordt er een partij kisten ‘uit het ijs gehaald’ en langzaam ontdooid in de ontdooicel, dit ontdooiproces duurt zo’n 14 dagen. Daarna worden de wortels opgezet in kweekbakken, waterbakken van 120x90 cm, welke in cellen worden opgestapeld waarna de watercirculatie voor de bakken kan worden opgestart. Na +/- 23 dagen in de kweekcel is de witlof volgroeid.

De productie is jaarrond, maar afhankelijk van de voorraad van onze wortels en de marktsituatie variëren wij met de hoeveelheid van onze productie. Afhankelijk van het jaargetij telen wij 4 rassen witlof.

Kwaliteit

Voor witlof worden nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt, het is dan ook een schoon product.Door naleving van de GlobalGap-normen kunnen wij gegarandeerd een product afleveren wat aan alle voedselveiligheidseisen voldoet. En natuurlijk zijn wij zelf ook altijd zoekende hoe we ons product nog verder kunnen verbeteren.

Om thuis deze goede kwaliteit te behouden, kan je witlof het beste in de koelkast bewaren. Eenmaal uit de koelkast zijn de mogelijkheden met witlof ongekend. Rauw, gekookt, uit de oven…het is allemaal lekker!

Eindresultaat

Elke week is het weer afwachten hoe het eindresultaat van de oogstklare witlof uitpakt na het hele proces van zaadje, 6 maanden groeien op het land, enkele maanden in de koel/vriescel, twee weken ontdooicel en 23 dagen kweekcel. Een halve graad kouder of warmer tijdens het proces kan al een heel ander eindresultaat geven. Dagelijks controleren en bijsturen is dus een pré. Het oog van de meester maakt het paard vet!

 


 

Onze producten