stomen

NIEUW: Probeer de Groente Fruitmachine!

Bewaar je favorieten in je Verse Oogst profiel

Maak profiel aan Inloggen Sluiten

Fa. N.A. van Langen, Witte kool teler

Geen eenvoudig werkje!

Adresgegevens

Fa. N.A. van Langen
Veenhuizerweg 38a
1704DP Heerhugowaard

Bekijk
op kaart

Adres

Fa. N.A. van Langen
Veenhuizerweg 38a
1704DP Heerhugowaard

Contact met de teler

Fa. N.A. van Langen

Met met mijn vader en broer run ik sinds 2008 het agrarisch familiebedrijf, Firma N.A. van Langen gevestigd In Heerhugowaard. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de productie van kwalitatief hoogwaardige witte- en rodekool. Het telen van kool is niet een heel eenvoudig werkje. Zorgzaamheid, geduld en passie spelen hierbij een grote rol.

De teelt

Om kool van hoge kwaliteit te produceren moet er rekening worden gehouden met een aantal punten. Zoals kwaliteit van het land, welke voedingsstoffen er in de bodem aanwezig zijn en uiteraard spelen ook de weersomstandigheden een grote rol. 

De teelt en teeltbegeleiding vindt plaats vanaf mei tot en met midden september. Rond april/mei wordt de kool geplant en vanaf september is de kool volgroeit en kan er gestart worden met de oogst.  

 

Het oogsten van de kool is een zeer intensief proces, waarbij het oogsten zelf nog volledig met de hand gebeurt. Kooloogsten is zwaar en intensief, waarbij de kool zo zorgvuldig mogelijk behandeld moet worden, aangezien de kans op stootplekken erg groot is, waardoor er meer bladafval ontstaat en de kool op deze manier in volume afneemt.

Visie

Kool is een enorm gezond en voedzaam product, vol met kalium, magnesium, vitamine A en calcium, en er is in Nederland op het moment een voedselrevolutie gaande, waarin mensen weer kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid van “echte” voeding waarbij Nederlandse groente weer de standaard wordt.

teler_markvanlangen1.jpg
teler_markvanlangen2.jpg
teler_markvanlangen6.jpg
teler_markvanlangen5.jpg
teler_markvanlangen11.jpg
teler_markvanlangen14.jpg
teler_markvanlangen7.jpg
teler_markvanlangen8.jpg
teler_markvanlangen10.jpg
teler_markvanlangen4.jpg

Tip

Allereerst zijn witte en rodekool hartstikke gezond, rodekool is volgens sommige zelf een zogeheten super food (uiteraard vers). Kool kan het beste bewaard worden in de groentela van de koelkast.

Witte kool is lekker in de zomer als salade, met mandarijnen, gerookte kip en rozijntjes. In de winter als een lekkere ovenschotel met aardappelen, uitjes een beetje peper en zout en als laatste een paar plakjes kaas, rodekool uiteraard zoals grootmoeder hem maakte.

Bewaar je kool in de groentela van de koelkast!