stomen

Fa. N.A. van Langen, Witte kool teler

Geen eenvoudig werkje!

Adresgegevens

Fa. N.A. van Langen
Veenhuizerweg 38a
1704DP Heerhugowaard

Bekijk
op kaart

Adres

Fa. N.A. van Langen
Veenhuizerweg 38a
1704DP Heerhugowaard

Contact met de teler

Fa. N.A. van Langen

Met met mijn vader en broer run ik, Mark, sinds 2008 ons agrarische familiebedrijf in Heerhugowaard. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de productie van kwalitatief hoogwaardige witte- en rode kool. Het telen van kool is geen eenvoudig werk; zorgzaamheid, geduld en passie spelen hierbij een grote rol. Lees er alles over op deze pagina:

De teelt

Om kool van hoge kwaliteit te produceren moet er rekening worden gehouden met een aantal punten. Zoals kwaliteit van het land, welke voedingsstoffen er in de bodem aanwezig zijn en uiteraard spelen ook de weersomstandigheden een grote rol. 

De teelt en teeltbegeleiding vindt plaats vanaf mei tot en met midden september. Rond april/mei wordt de kool geplant en vanaf september is de kool volgroeit en kan er gestart worden met de oogst.  

 

Het oogsten van de kool is een zeer intensief proces, waarbij het oogsten zelf nog volledig met de hand gebeurt. De kool moet zo zorgvuldig mogelijk behandeld worden aangezien de kans op stootplekken erg groot is, waardoor er meer bladafval ontstaat en de kool op deze manier in volume afneemt.

Visie

Kool is een enorm gezond en voedzaam product vol met kalium, magnesium, vitamine A en calcium. In Nederland is er op het moment een voedselrevolutie gaande waarin mensen weer kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid van “echte” voeding, waarbij Nederlandse groente weer de standaard wordt.

teler_markvanlangen1.jpg
teler_markvanlangen2.jpg
teler_markvanlangen6.jpg
teler_markvanlangen5.jpg
teler_markvanlangen11.jpg
teler_markvanlangen14.jpg
teler_markvanlangen7.jpg
teler_markvanlangen8.jpg
teler_markvanlangen10.jpg
teler_markvanlangen4.jpg

Tip

Allereerst zijn witte- en rode kool hartstikke gezond, rode kool is volgens sommige zelf een zogeheten super food (uiteraard vers). Kool kan het beste bewaard worden in de groentela van de koelkast.

Witte kool is in de zomer lekker als salade met mandarijnen, gerookte kip en rozijntjes. En in de winter natuurlijk als een makkelijke ovenschotel met aardappelen, uitjes, peper en zout en een paar plakjes kaas. Rode kool is uiteraard het allerlekkerst zoals grootmoeder hem maakte.

Bewaar je kool in de groentela van de koelkast!