stomen

De Kade, Komkommer teler

Adresgegevens

De Kade
Dwarskade 29
2631NA Nootdorp

Bekijk
op kaart

Adres

De Kade
Dwarskade 29
2631NA Nootdorp

Contact met de teler

De Kade

Kwekerij De Kade is een echt familiebedrijf. De eerste generatie is het bedrijf gestart in 1930 en mijn opa heeft dat overgenomen in 1950. In 1975 heeft mijn vader het overgenomen en nu is het de tijd voor de 4e generatie. Ik teel komkommers op substraat. Vroeger deden we dat op stro in de grond. Ik heb vier vaste medewerkers in dienst, zomers worden we een handje geholpen door 6 extra seizoensmedewerkers.

Het verschil tussen vroeger en nu

Mijn bedrijf ligt midden in een woonwijk wat niet veel voorkomt. In Nootdorp, waar mijn bedrijf gevestigd is, zijn er de laatste jaren veel huizen bijgebouwd.
De Schaalvergroting in de tuinbouw is de laatste jaren erg hard gegaan. Je ziet veel collega’s die ermee stoppen want om te blijven concurreren moet je de kosten drukken en zoveel mogelijk groeien. Ik ben al een aantal jaar lid van een groep MVO Telers (MVO staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Telers van alle richtingen zoals bloemen, fruit en groenten zijn daarbij aangesloten. Wij proberen samen op allerlei gebieden zo verantwoord mogelijk ons werk te doen. Zo hebben we op het gebied van energiebesparing en gewasbescherming grote stappen gemaakt.
De grootste veranderingen de laatste jaren heeft alles te maken met biologische gewasbescherming, productieverhoging en de teelt van verschillende rassen. Vroeger teelden we in de grond en nu op substraat. Hierdoor oogsten we nu 180 komkommers per meter in plaats van 45 komkommers. Ook op het gebied van energiegebruik hebben we flinke stappen gemaakt. Het energieverbruik per eenheid product is flink gedaald de laatste jaren.

Kennis uitwisselen

30 keer per jaar gaan verschillende komkommertelers bij elkaar in het bedrijf kijken. We kijken dan vooral op hoe andere telers het doen, bijvoorbeeld voor wat betreft de temperatuur in de kas. Door kennisuitwisseling wordt de kwaliteit van de teelt steeds beter.

De Teelt

Half december poten we de eerste plantjes. Eind januari kunnen we dan al oogsten. Daarna gaan de planten eruit en planten we weer. Dit doen we drie keer per jaar. Hierdoor hebben we bijna jaarrond oogst. Één oogst duurt +/- 10 weken. Tussendoor wordt alles uiteraard schoongemaakt. Dit doen wij volgens diverse hygiëneregels. Mijn bedrijf is tevens GlobalGap gecertificeerd. De komkommers worden verschillende keren nagekeken op kwaliteit voordat ze richting consument gaan. De kans dat er kwalitatief gezien minder goede komkommers bij de klant terecht komen, is relatief klein.
Komkommers zijn bijzonder omdat je ze na 18 dagen na het planten al kunt oogsten. Dat is veel sneller dan bijvoorbeeld paprika en tomaat. Wel is het van belang dat komkommers zo snel mogelijk bij de consument terecht komen. Het is een product dat zo vers mogelijk gegeten moet worden!

frans_van_dam_jan_2006_078.jpg
foto-s-pleun-mob-2009-juni-153.jpg