stomen

Criens Blueberries, Blauwe bessenteler

Adresgegevens

Criens Blueberries
Grote Kampweg 27
6081CM Haelen

Bekijk
op kaart

Adres

Criens Blueberries
Grote Kampweg 27
6081CM Haelen

Contact met de teler

Criens Blueberries

Bij Criens Blueberries B.V. houden wij, Eric en Stefan Criens ons sinds 1998 bezig met de teelt van blauwe bessen en asperges. Op in totaal 40 hectare grond telen wij deze hoogwaardige gezondheidsproducten.

Geschiedenis

Ons bedrijf werd in 1991 in Haelen (Limburg) opgericht door Jacques Criens en zoon Eric. Het begon met het planten van leliebloembollen. Door de jaren heen maakte het bedrijf een sterke groei door. In 1998 nam de tweede zoon Stefan de taken van Jacques over. Zodoende ontstond destijds de Maatschap Criens. In 1991 zijn we begonnen met het telen van asperges. Omdat dit een succes werd, besloten we om meer te doen aan de teelt van gezondheidsproducten. Zo werden in 2005 de aspergevelden uitgebreid met verwarmde bedden.

Blauwe bessen

Rond die tijd kwamen we ook in contact met telers van blauwe bessen. Zij waren, op basis van in Amerika gepubliceerde onderzoeken, overtuigd van de goede en gezonde eigenschappen van blauwe bessen. Na een excursie naar Canada waar blauwe bessen heel populair zijn, besloten wij om te stoppen met de leliebloembollen.In het najaar van 2007 werden in Haelen de eerste blauwe bessenstruiken aangeplant en een half jaar later volgde een uitbreiding van 15 hectare in Grathem.

De gezonde eigenschappen van blauwe bessen zijn wetenschappelijk bewezen!

Teelt

Inmiddels beschikken we over 35 hectare velden met blauwe bessen en acht hectare aspergebedden. In 2009 kreeg de maatschap een nieuwe naam: Criens Blueberries. Naast de teelt van asperges en blauwe bessen, die we afzetten via The Greenery, verkopen we blauwe bessenproducten als jam, sap, likeur en wijn rechtstreeks aan de consument.

De blauwe bes groeit aan een struik, deze wordt ongeveer 2,5 meter hoog en groeit laag aan de grond. De struik is geplant in een verhoogde rug van veengrond en houtsnippers. Op deze grondsoort groeit de stuik het beste. In het voorjaar bloeit de struik met witte bloemen, die in de zomer uitgroeien tot heerlijke donkerblauwe bessen. In de herfst verkleuren de bladeren van de struik naar oranje of rood. De blauwe bes is zelfbestuivend, dat wil zeggen dat het stuifmeel van hetzelfde bloempje de stamper van deze bloem kan bevruchten. Het bestuivingproces wordt op een biologische manier bevordert met het inzetten van hommels. Deze hommels brengen stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem mee, zodat de vrucht goed kan zetten. Zo kunnen wij en ook u  genieten van heerlijke blauwe bessen.

vdh0026.jpg
vdh0036.jpg
vdh0046.jpg
vdh0058.jpg
vdh0062.jpg
vdh0098.jpg
vdh0106.jpg
vdh0127.jpg
vdh0142.jpg