stomen

NIEUW: Probeer de Groente Fruitmachine!

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe, Blauwe bes teler

Adresgegevens

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe
Coevorderstraatweg 19
7917 Geesbrug

Bekijk
op kaart

Adres

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe
Coevorderstraatweg 19
7917 Geesbrug

Contact met de teler

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe

Coöperatieve de Blauwe Bes Drenthe is een samenwerkingsverband tussen de familie Bussemaker uit Geesbrug, de familie IJken uit Wachtum en de familie Koops uit Zwinderen. Wij hebben enkele jaren gelden de coöperatie opgericht en telen nu op 40 hectare de blauwe bes. Door deze eendrachtige samenwerking in een teeltgroep krijgen de verwerking, de afzet en de marketing een bijzondere impuls. Wij hebben in 2009 dan ook de Ondernemersprijs voor de meest innovatieve agrarische ondernemer van Drenthe gewonnen.

De teelt

De blauwe bes groeit aan een struik, deze wordt ongeveer 2,5 meter hoog en groeit laag aan de grond. De struik is geplant in een verhoogde rug van veengrond en houtsnippers. Op deze grondsoort groeit de stuikt het beste. In het voorjaar bloeit de struik met witte bloemen, die in de zomer uitgroeien tot heerlijke donkerblauwe bessen. In de herfst verkleuren de bladeren van de struik naar oranje of rood. De blauwe bes is zelfbestuivend, dat wil zeggen dat het stuifmeel van hetzelfde bloempje de stamper van deze bloem kan bevruchten. Het bestuivingproces wordt op een biologische manier bevordert met het inzetten van hommels. Deze hommels brengen stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem mee, zodat de vrucht goed kan zetten. Waardoor je kunt genieten van heerlijke blauwe bessen.

Tijdens de teelt heeft de blauwe bes voldoende water nodig. Daarom zijn overal druppellaars geplaatst. Hierdoor komt het water met de benodigde voedingsstoffen precies op de plaats waar het moet zijn en wordt er geen druppel vocht verspild. Ook ligt er op de grond een laag met houtsnippers, dit gaat uitdroging van de grond en onkruid tegen.

Blauwe bes is geen bosbes

Er is een duidelijk verschil tussen blauwe bessen en bosbessen. De blauwe bes is een gecultiveerde soort. Blauwe bessen zijn groter en groeien in trossen, terwijl de bosbessen klein zijn en individueel aan een struik groeien. Een ander kenmerkend verschil is het vruchtvlees. De bosbes bevat rood en de blauwe bes wit vruchtvlees. Beide bessoorten hebben een blauwe schil met een mat, dof oppervlak.

Ontwikkelingen

Het oogsten gaat handmatig alle besjes worden één voor één geplukt. Omdat dit erg arbeidsintensief is zijn wij bezig om een machine aan te schaffen die de besjes van de struik af trilt. Belangrijk hierbij is dat deze machine niet te hard of te zacht trilt, omdat alleen de rijpe besjes van de struik moeten vallen. Daarnaast hebben wij het Global Cap certificaat, dit toont aan dat wij voldoen aan alle veiligheidseisen en het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Gezond en beschermend

De blauwe bes is een zoete, gezonde snack en is erg geschikt om zo op te eten, maar ook prima te verwerken in bijvoorbeeld een fruitsalade, yoghurt, cake of pannenkoeken. Blauwe bessen hebben een hoog gehalte aan vitamine A, B en C, verschillende mineralen en sporenelementen, zoals magnesium en ijzer. Ook bevatten blauwe bessen een hoog tot zeer hoog gehalte aan antioxidanten.

Wil jij met eigen ogen zien hoe de blauwe bes groeit? Wij verzorgen regelmatig rondleidingen of organiseren een open dag. Ook hebben wij een winkel deze is elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur open. Gedurende het plukseizoen zijn onze blauwe bessen vanuit gekoelde versautomaten te koop. Kijk voor meer informatie op onze website.