stomen

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe, Blauwe bessenteler

Adresgegevens

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe
Coevorderstraatweg 19
7917 Geesbrug

Bekijk
op kaart

Adres

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe
Coevorderstraatweg 19
7917 Geesbrug

Contact met de teler

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe bestaat uit drie families op verschillende locaties. De familie Bussemaker, Ijken en Koops hebben de coöperatie enkele jaren geleden opgericht en telen samen op 40 hectare grond blauwe bessen! En dat loopt gesmeerd, want ze hebben in 2009 de ondernemersprijs voor de meest innovatieve agrarische ondernemer van Drenthe gewonnen. Lees hier alles over hoe zij blauwe bessen telen.

Hoe groeit de blauwe bes?

De blauwe bes groeit aan een struik die ongeveer 2,5 meter hoog is. De bessen groeien laag aan de grond. De struik is geplant in een verhoogde rug van veengrond en houtsnippers. De veengrond zorgt voor een gezonde struik, terwijl de houtsnippers voorkomen dat de grond uitdroogd. In het voorjaar bloeit de struik met witte bloemen die in de zomer uitgroeien tot blauwe bessen. De blauwe bes is zelf bestuivend, wat betekent dat het stuifmeel van de bloem dezelfde stamper kan bevruchten. Dit proces bevorderen we met behulp van hommels. De hommels brengen stuifmeel van de ene naar de andere bloem, zodat jij elke zomer van blauwe bessen kan genieten.

De blauwe bes heeft tijdens de teelt veel water nodig. We geven de struiken water met druppelaars, waar het water met voedingsstoffen precies op de goede plek terecht komt. Zo wordt er geen druppel water verspild!

Wat is het verschil tussen blauwe bessen en de bosbessen?


Blauwe bessen zijn groter en groeien in trossen, terwijl bosbessen klein zijn en individueel aan de struiken groeien. Ook heeft de blauwe bes wit vruchtvlees terwijl de bosbes rood vruchtvlees heeft.

De kleur natuurlijk!

Hoe wordt de blauwe bes geplukt?

De blauwe bes wordt een voor een met de hand geplukt. Dit is erg arbeidsintensief en daarom zijn we bezig een machine aan te schaffen die de bessen van de struiken af trilt. Dit is best precisiewerk, want als de machine te hard trilt, vallen ook de niet rijpe bessen van de struik.

blauwe-bes-drenthe-1.jpg
blauwe-bes-drenthe-2.jpg
blauwe-bes-drenthe-4.jpg
blauwe-bes-drenthe-3.jpg
blauwe-bes-drenthe-6.jpg
blauwe-bes-drenthe-5.jpg
blauwe-bes-drenthe-7.jpg
blauwe-bes-drenthe-9.jpg
blauwe-bes-drenthe-8.jpg
blauwe-bes-drenthe-11.jpg
blauwe-bes-drenthe-10.jpg
blauwe-bes-drenthe-12.jpg
blauwe-bes-drenthe-13.jpg
blauwe-bes-drenthe-15.jpg
blauwe-bes-drenthe-16.jpg
blauwe-bes-drenthe-18.jpg
blauwe-bes-drenthe-17.jpg
blauwe-bes-drenthe-20.jpg
blauwe-bes-drenthe-21.jpg
blauwe-bes-drenthe-22.jpg
blauwe-bes-drenthe-24.jpg
blauwe-bes-drenthe-23.jpg
blauwe-bes-drenthe-25.jpg
blauwe-bes-drenthe-28.jpg
blauwe-bes-drenthe-26.jpg
blauwe-bes-drenthe-27.jpg