Geschiedenis
Het bedrijf is opgericht in 1959 door onze vader (Cor) en in eerste instantie was het een gemengd tuinbouwbedrijf waar tulpen en verschillende soorten groente werden geteeld. In 1977 zijn we begonnen met de bouw van ons huidige bedrijf. Het jaar daarop, in 1978, zijn we het hele jaar witlof gaan telen op watercultuur. Naast de ons vieren zijn er momenteel 2 zonen (Aik en Niels) en een neef (Michel) werkzaam. Gezamenlijk hebben zij de dagelijkse leiding in handen waarbij ieder zijn eigen taak heeft. Het productiebedrijf biedt werk aan 25 tot 30 medewerkers. Daarnaast zijn we samen met aan andere telersvereniging eigenaar van een verpakkings- en distributiecentrum. Op deze locatie werken, afhankelijk van de drukte, tussen de 10 en 25 mensen.
Teelt
De teelt van witlof, bestaat uit twee delen. Eerst worden de witlofpennen op het land geteeld. Daarna trekken wij witlof van deze pennen in onze trekkerij. De teelt van de witlofpennen loopt van mei tot en met oktober/november. Daarna worden binnen de pennen gesorteerd en opgeslagen in koel/vriescellen. Wekelijks wordt een deel van de witlofpennen opgezet en hier groeit binnen drie weken een witlofkrop op, die wij oogsten en sorteren. Wij proberen onze productie af te stemmen op de vraag van de markt. Dit kan doordat ons personeel flexibel is en wij ons teeltsysteem zo hebben ingericht dat wij vrij gemakkelijk met onze productie kunnen schuiven. Momenteel hebben we 150 hectare witlofwortelen onder contract, hiervan kunnen we gemiddeld 80 ton witlof per week van produceren. We proberen zo duurzaam mogelijk te telen. Dit begint bij de rassenkeuze. Het ene ras is gevoeliger voor ziektes dan het andere ras en heeft daardoor meer of minder bestrijdingsmiddelen nodig. En dit eindigt bij het scheiden van afval en het spoelen van ons afvalproduct om het als veevoer te kunnen gebruiken Daarnaast zijn we Global G.A.P. gecertificeerd, wat inhoudt dat we ons houden aan de eisen, die wereldwijd aan telers, boeren en tuinders worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en de kwaliteit van de producten die ze verbouwen. Ook voldoen we aan het GRASP-certificaat, wat gericht is op sociale aspecten, de gezondheid, veiligheid en welzijn van het personeel.
Het leuke van witlof is zijn veelzijdigheid. Je kunt de groente op veel manieren klaarmaken: Wokken, koken, en rauw eten. In de winter is het lekker om het warm te serveren in de zomer is het lekker als salade. Op de website van onze telersverening: www.qualitygrowersholland.nl en www.ilovewitlof.nl staan veel recepten van de telers zelf.