stomen

Chantrel, Trostomaat teler

Adresgegevens

Chantrel
Vaartweg 22
5109RC 's Gravenmoer

Bekijk
op kaart

Adres

Chantrel
Vaartweg 22
5109RC 's Gravenmoer

Contact met de teler

Chantrel

Chantrel VOF werd in 1964 opgericht als kwekerij van tomaten en sla. Toentertijd bestond het bedrijf uit 1000m² glastuinbouw. Toen ik, Jan Chantrel, in 1979 in de maatschap instapte was het bedrijf al gegroeid naar ruim 12.000m². In één jaar teelde we twee oogsten sla en één oogst tomaten. Sinds 1987 zijn we overstapt op de monocultuur en telen we één tomatenteelt per jaar.

In de bijna 50 jaar dat het bedrijf actief is hebben we diverse kassen gesloopt en weer opnieuw opgebouwd, maar we zijn altijd op dezelfde plaats in ’s Gravenmoer gebleven. We hebben de tuin gedurende de jaren voornamelijk uitgebreid met aankoop van buurtpercelen. Inmiddels run ik het bedrijf samen met mijn vrouw Anita en bezitten we een areaal van ruim 4 hectare glas. Mijn vrouw en ik worden geholpen door een aantal Nederlandse huisvrouwen die bij ons in vaste dienst zijn. Daarnaast maken we tijdens het seizoen gebruik van Poolse seizoensmedewerkers.

Product

Sinds het bestaan van Chantrel VOF hebben we diverse soorten tomaten geteeld. We zijn begonnen met vleestomaten en in 1995 overgestapt op de trostomaten Red Vine. Deze hebben we een jaar of vijf geteeld. Inmiddels telen we al jaren grove trostomaten. De grove trostomaat onderscheidt zich van anderen tomaten voornamelijk door z’n formaat. Verder is het een vrij gewone tomaat met een goede kwaliteit. Kleinere tomaten zijn meestal zoeter van smaak en daarom prima om los te eten. De grove trostomaat is minder zoet, maar door de klassieke smaak erg geschikt om in eten te verwerken.

Teelt

De teelt van tomaten vindt onder gecontroleerde omstandigheden plaats in kassen. Hierbij gaat alles van water en voeding tot klimaatbeheersing geautomatiseerd. De tomatenplanten worden door ons aangekocht bij de kweker. Hier worden ze opgekweekt van zaadje tot plant. Wij krijgen ze rond 20 december wanneer de planten zo’n 50 centimeter groot zijn.

Gedurende een aantal maanden worden de planten door ons verder opgekweekt tot er eerst bloemen en daarna tomaten aan groeien. We kunnen ze oogsten van 1 april tot 1 december. De productie per week is heel wisselend. In het hoogseizoen is dit ongeveer 2,5 kilo tomaten per m². Op jaarbasis kun je uitgaan van ongeveer 60 kilo per m². Dat is totaal zo’n 100.000 kilo in de week ofwel 2,4 miljoen kilo tomaten per jaar.

Na de oogst hebben we een week of drie om de kas weer schoon te maken zodat we in het nieuwe seizoen weer vers op kunnen starten. Het oude systeem wordt er volledig uitgehaald en het nieuwe wordt weer van begin af aan opgebouwd. De kas wordt eveneens helemaal ontsmet om de kans op ongedierte te verkleinen. Hierdoor hoeven we in het nieuwe seizoen minder gewasbeschermers te gebruiken.

Duurzaamheid

Bij Chantrel VOF wordt er maximaal biologisch geteeld. We zetten verschillende middelen in om dit te realiseren. Een van de bekendste is het uitzetten van roofmijten en andere insecten om schadelijk ongedierte te bestrijden. Door het gebruik van biologische bestrijding kunnen we het gebruik van chemische gewasbeschermers tot een minimum beperken.

Naast biologische bestrijding maken we in de kassen gebruik van een gesloten CV systeem en een generator met WKK motor. Met een gesloten CV systeem zorgen we ervoor dat alles wordt hergebruikt en er dus geen restproducten de natuur in gaan. De WKK motor, ofwel warmtekrachtkoppeling, draagt eveneens bij aan duurzaamheid. De warmte van de motor wordt gebruikt om de kas te verwarmen. De uitlaatgassen ofwel de CO2 uitstoot, wordt gebruikt als voeding voor de tomatenplanten. De planten zetten deze CO2 gassen om in zuurstof. De elektriciteit die samen met de warmte wordt gegenereerd wordt teruggeleverd aan het net. Hier zetten diverse huishoudens ’s avonds weer een bakje koffie mee! Grote energiecentrales behalen een rendement van maximaal 60%, terwijl de WKK motor een rendement behaalt van zo’n 95%. Hierbij gaat dus nauwelijks iets verloren.

Door onze manier van telen zijn we GlobalGap gecertificeerd. Wij voldoen hiermee aan de eisen die wereldwijd aan agrarische producten worden gesteld op het gebied van voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Trospartners

Sinds een jaar of anderhalf zijn we lid van telersvereniging Trospartners. Trospartners behartigt de belangen van telers richting de afzetorganisatie. In ons geval is dat The Greenery. Door als organisatie samen te werken hoeft niet elke teler apart met de afzet te communiceren.

Als bestuurslid van Trospartners hebben we iedere maand en bestuursvergadering. Hier besteden we met name aandacht aan de kwaliteitsborging en beleidsvorming. Daarnaast hebben we regelmatig ledenvergaderingen en overleg met de The Greenery.

 

Onze producten