stomen

C.P. Zuidhof, Peer teler

Adresgegevens

C.P. Zuidhof
Molenstraat 58a
4433AD Hoedekenskerke

Bekijk
op kaart

Adres

C.P. Zuidhof
Molenstraat 58a
4433AD Hoedekenskerke

Contact met de teler

C.P. Zuidhof

Nadat ik het bedrijf van mijn vader heb overgenomen is het sterk gegroeid: van acht naar zevendertig hectare, in twintig jaar tijd. Mijn vader helpt nog steeds mee op het bedrijf; het is gewoon zijn hobby. We hebben geen vaste medewerkers in dienst. Alleen tijdens de oogst zijn er seizoenswerkers aan de slag.

Teelt

De boomgaard bestaat voor zo’n zestig procent uit appel- en veertig procent uit perenbomen. In het najaar moeten deze allemaal gesnoeid worden. Dit is een flinke klus. Om wat efficiënter te kunnen werken ben ik sinds kort overgestapt op mechanische sproei. De sproeiers van de installatie kunnen dan drie rijen bomen in één keer bespuiten. Ik ben ontzettend blij met deze investering.

In het najaar is het tijd voor de oogst. Dan plukken we het fruit met de hand. Na ongeveer negen weken zijn we meestal klaar hiermee, maar afgelopen jaar wilden de appels niet zo erg kleuren. We waren nu wel twaalf weken bezig met de oogst! Het waren gelukkig wel gigantisch veel kilo’s, dus we hebben niet voor niets zo hard gewerkt.

Visie

Vooruitgang en innovatie vind ik erg belangrijk, anders was het bedrijf ook niet zo veel gegroeid de afgelopen jaren. Ook werk ik graag met nieuwe soorten en rassen. De Junami is een nieuwe appelsoort en daar heb ik al zo’n zeven hectare van staan.

Wat betreft de peren, ga ik de Sweet Sensations proberen. Dit nieuwe ras in dit jaar aangeplant en volgend jaar hopen we hiervan te kunnen plukken.

Veredeling van rassen vind ik ook erg interessant, dus dat doe ik er ook nog bij. Zo probeer ik mijn rassen verder te verbeteren. Dit kan erg interessant zijn voor de markt.

Tip

Wat mijn producten zo bijzonder maakt, is dat ze lekkerder zijn dan buitenlandse appels. Het Hollandse klimaat is prima voor deze vruchten. Natuurlijk wordt alles met liefde geteeld. Een tip voor je eigen werk: maak er je hobby van! Want voor mijn vader en mij is fruittelen echt onze hobby!