stomen

C.J. Lenderink, Appel teler

Adresgegevens

C.J. Lenderink
Flierensestraat 59
6691GC Gendt

Bekijk
op kaart

Adres

C.J. Lenderink
Flierensestraat 59
6691GC Gendt

Contact met de teler

C.J. Lenderink

Voorheen runde mijn familie een gemengd bedrijf met varkens erbij, maar we zijn nu al zo’n twintig jaar gespecialiseerd in de fruitteelt. Er is in totaal zestien hectare beschikbaar voor de appels en peren. Samen met mijn vader sta ik aan het roer, maar op drukke momenten krijgen we versterking van seizoenswerkers. Tijdens de oogst kunnen dit er wel een stuk of twintig zijn!

Teelt

Aan het eind van het najaar worden de bomen gerooid en aangeplant. Na het bloeien en snoeien in het voorjaar, hebben de vruchten de hele zomer om te rijpen. Dan wordt het druk. Vanaf begin september is er anderhalve maand tijd om de oogst binnen te halen. Hierbij is het noodzakelijk dat het fruit met de juiste hardheid wordt geplukt, zodat het de koelcel in kan. Appels moeten bij de oogst een frisrode blos hebben en een groene ondergrond. In de koelcel kan het fruit dan nog langzaam bijrijpen.

Onze producten worden voornamelijk vanuit de koelcel verkocht aan The Greenery. Het sorteren van de appels gebeurt daarna door een sorteerbedrijf.

Visie

Wij zijn een vooruitstrevend bedrijf. Wij hebben bijvoorbeeld ook de nieuwe Junami-appels. Die zijn stevig en lekker fris!

Wat voorop staat bij ons, is kwaliteit. Deze zomer hebben we namelijk van het hout af verkocht. Handelaren zien dat wij een bijzonder goed product hebben!

We werken behoorlijk milieubewust. Als één van de eersten hadden wij een Global Gap certificering! Voor zo’n certificaat moet je als bedrijf aan heel wat eisen voldoen. Wij werken bijvoorbeeld met natuurlijke vijanden en rasbescherming. Ook spuiten wij alleen als dit echt nodig is. Zo kunnen we grotendeels residuvrij telen. Door veel aandacht te besteden aan de gewasbescherming, hoeft er maar een klein deel wel bespoten te worden. Dit is noodzakelijk om fruitrot te voorkomen. Daarbij blijft kwaliteit erg hoog door de nauwkeurige controle op de vruchten.

Tip

In Nederland zijn de eisen voor bestrijdingsmiddelen zeer hoog. Dit is in het buitenland juist veel minder. Daar mogen de telers bestrijdingsmiddelen gebruiken waar chemische producten inzitten. Ik wil daarom als tip meegeven aan de consument om Nederlands fruit te eten, want: ‘Nederlands fruit is veilig fruit!’

Voor mensen die normaal een Elstar in huis hebben, wil ik de Junami aanbevelen. Deze appel kun je langer bewaren, is frisser van smaak en een echt lekkere dorstlesser!