stomen

Biostar, Tuinkers teler

Adresgegevens

Biostar
Maasdijk 196
2691NZ 's-Gravenzande

Bekijk
op kaart

Adres

Biostar
Maasdijk 196
2691NZ 's-Gravenzande

Contact met de teler

Biostar

In ’s Gravenzande staat familiebedrijf Biostar, dat is gespecialiseerd in biologische kersen, dat wil zeggen de jonge plantjes van pas ontkiemd zaad, zoals tuinkers. Henk en Ineke Overkleeft telen samen met hun dochters Miranda en Danielle vijf verschillende kerssoorten: tuinkers, purperkers, mosterdkers, rucolakers en daikonkers (radijssmaak).

Geschiedenis

In 1991 nam ik, Henk Overkleeft, een gangbare tuinkerskwekerij van zeshonderd vierkante meter over en startte met twee man personeel. Inmiddels telen we op 22.000 vierkante meter en er werken inmiddels achtttien mensen bij Biostar. In 1994 is het bedrijf overgeschakeld op biologische teelt. We hadden al vroeg in de gaten dat consumenten bewuster en gezonder wilden eten. Biologisch sluit daarbij aan. We hebben toen zelf het biologische zaad en de biologische voedingsbodem voor onze kersen ontwikkeld, die we nog steeds in eigen beheer produceren. Continu besteden we aandacht aan innovatie op het gebied van het zaad. Dat gaat over gezondheid en smaak, maar ook over de voedingsbodem die we gebruiken en verpakkingen. 

Teelt

Het biologische zaad wordt op een biologische voedingsbodem ingezaaid: vlasmatjes. De matjes dienen als voedingsbodem voor de kersen. Voor het zaaien worden de matjes op de teelttafels in de kas onder hoge druk geïmpregneerd met water. Een zaaimachine zaait de tafel vervolgens in. Na enkele dagen ontkiemen de zaadjes. Tuinkers wordt geel geboren, wordt daarna bruin en uiteindelijk groen, onder invloed van zonlicht. Na het zaaien is de tuinkers binnen vijf dagen al vijf centimeter hoog en kan er geoogst worden. De kersen worden dan handmatig omgepakt naar plastic kratjes. Wanneer het product een lengte van ongeveer zes centimeter heeft met twee volgroeide kiemblaadjes, wordt het gekoeld en omgepakt naar de eindverpakking. Die varieert van plastic tot kartonnen bakjes. De kersen staan vaak niet langer dan een dag in de koelcel en worden pas klaargemaakt als de order binnen is. Dat vergt een strakke planning.

Gecertificeerd

Wij maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Hygiëne staat bij ons hoog in het vaandel. Er wordt bijvoorbeeld bronwater gebruikt en alle stellingen worden na elke teelt gereinigd. We zijn overigens biologisch gecertificeerd en worden gecontroleerd door stichting Skal. Daarnaast zijn we in het bezit van een GlobalG.A.P. en IFS ‘Higher Level’ certificaat.

Smaakvisie

De pittige en soms zelfs scherpe smaak van onze biologische kersen brengen een gerecht perfect op smaak. Zo is de rucolakers heerlijk op een tomaatje met mozzarella, terwijl mosterdkers goed smaakt bij zalm. Naast lekker zijn biologische kersen ook erg gezond. Tuinkers bevat bijvoorbeeld veel vitamine C, calcium en ijzer. Naturelle zorgt er voor dat onze biologische kersen onder de merknaam Bio+ dagelijks vers in de supermarkt liggen.