stomen

BakkerBio vof, Bloemkool teler

Adresgegevens

BakkerBio vof
Olde Borchweg 25
9853TA Munnekezijl

Bekijk
op kaart

Adres

BakkerBio vof
Olde Borchweg 25
9853TA Munnekezijl

Contact met de teler

BakkerBio vof

Aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer aan de waddenkust, vind u ons familie bedrijf. Sinds 2000 zijn we biologisch. Door de natuur in zijn waarde te laten telen we diverse gewassen met een verrassend goede smaak. Bloemkool, pompoen en knolselderij zijn onze belangrijkste producten.

Biologisch geteeld

Wij telen dus al meer dan 10 jaar biologisch. Deze periode kenmerkte zich in een constante zoektocht naar een nog betere kwaliteit van ons product. Dit zoeken is zich steeds meer gaan richten op de bodem. Al doende en zoekende zijn we er achter gekomen dat een gezonde bodem gezonde gewassen geeft. We zijn ons meer en meer gaan richten op de bodem.

Bij ons wordt niet de plant bemest, maar het bodemleven. Een gezonde bodem zorgt voor betere groeiomstandigheden voor de plant. Door de grond bijna jaarrond te beplanten met gewassen en groenbemesters, heeft de bodem altijd voldoende voeding. Hiernaast werken we met vaste rijpaden en door zo min mogelijk te ploegen wordt het bodemleven zo min mogelijk verstoord. De bodem kan daardoor namelijk meststoffen beter vasthouden waardoor de plant op een natuurlijke manier kan groeien met 20% minder mest.

Gesloten mineralenkringloop

Wij zijn voor 50% zelfvoorzienend in de bemesting en wij streven naar het sluiten van de mineralenkringloop binnen op ons bedrijf. De mest komt van de biologische Charolais koeien van ons bedrijf die in de zomer als ‘natuurlijke maaiers’ een bijdrage leveren aan het natuurbeheer van het nabijgelegen Nationaal park Lauwersmeer en in de winter in de potstal staan. Het overige gedeelte biologische mest wordt ingekocht. De CO2-reductie wordt dus bereikt door enerzijds minder stikstof te gebruiken en anderzijds minder te transporten.

Duurzame landbouw

Resultaat van ons teeltsysteem op korte termijn is de verminderde mestbehoefte (20%) en het lagere brandstofgebruik (25%). Op langere termijn is het resultaat een betere kwaliteit van de producten. Binnen het project Boer en Klimaat kijken we onder andere naar de CO2 uitstoot. Door onder andere het niet meer keren van de grond produceren we nu bijna klimaat neutraal. Verbeterpunten liggen in het energieverbruik en isoleren van de opslag schuren. Dit wordt in het najaar van 2012 aangepakt. Op het dak zullen zonnecellen geplaatst worden met een productie die overeenkomt met ons verbruik.

Verkoop aan huis

U bent van harte welkom in onze huis-verkoop-stand. De zelfbedienings-stand is open van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 uur tot zonsondergang.

Zie ook onze website: www.bakkerbio.nl