stomen

Aspergekwekerij Frank Swinkels, Aspergeteler

Adresgegevens

Aspergekwekerij Frank Swinkels
Meerselsepeel 6
5813 AG Ysselsteyn

Bekijk
op kaart

Adres

Aspergekwekerij Frank Swinkels
Meerselsepeel 6
5813 AG Ysselsteyn

Contact met de teler

Aspergekwekerij Frank Swinkels

Frank en Lisette Swinkels houden zich het hele jaar bezig met de teelt, verwerken en verkopen van asperges. Lees hier meer over hun bedrijf!

Geschiedenis

Onze aspergekwekerij is in 1986 ontstaan, toen ik, Frank Swinkels, een stuk grond van mijn vader huurde. Ik ben begonnen met slechts 0,75 hectare grond waar ik asperges, aardbeien, augurken en prei verbouwde.

Sinds 2006 hebben mijn vrouw Lisette en ik, ons puur gespecialiseerd in het telen, verwerken en verkopen van witte asperges op 18 hectare grond. Onze grond is verdeeld over maar liefst vijf verschillende locaties. In Venray hebben we een kas staan waar we op 1,4 hectare asperges verbouwen. Verder hebben we 1 hectare in Sevenum en 3,6 hectare in Egchel. In Ysselsteyn, waar wij zelf ook wonen, verbouwen we in de volle grond 3 hectare (verwarmd in minitunnels) en 9 hectare traditionele wijze.

Teelt

Het is mogelijk om al vanaf maart te genieten van onze asperges. Dit komt omdat wij op drie manieren telen. De asperges die uit de kas komen, oogsten we in maart en april. De asperges die uit de minitunnels komen, oogsten we in april en mei. De asperges die op traditionele wijze zijn geteeld, worden in mei en juni geoogst.

Een asperge is een meerjarig gewas, dus het teeltproces neemt ook meerdere jaren in beslag. Dit gaat als volgt in zijn werk: wanneer de aspergeplant één jaar oud is, wordt het in maart in rijen geplant, zodat ze een jaar kunnen doorgroeien. Het tweede jaar oogsten we de plant slecht twee weken, om de plant niet te veel uit te putten. In het derde levensjaar oogsten we de aspergeplant ongeveer 5 weken en stoppen we begin juni met de oogst. Vanaf het vierde levensjaar wordt de aspergeplant volledig geoogst. De oogst van asperges stopt doorgaans tussen 20 en 25 juni. Wij stoppen traditioneel op 24 juni met oogsten, wanneer het Katholieke Sint-Jan feest is. De tijd na 24 juni heeft de plant nodig om voldoende reserves op te bouwen voor het volgende jaar. Er is voldoende tijd nodig voor de asperge om de laatste koppen uit te laten groeien tot het groene loof. Hiermee maakt de plant weer nieuwe suikers aan die in de wortel worden opgeslagen voor het volgende jaar.

swinkels.jpg
swinkels1.jpg
swinkels7.jpg
swinkels8.jpg
swinkels2.jpg
swinkels3.jpg
swinkels6.jpg
swinkels9.jpg
swinkels4.jpg
swinkels5.jpg

Kwaliteit

Elk jaar werk ik vol passie, samen met 35 werknemers, naar een gezamenlijk doel: een mooie oogst. Een hoge kwaliteit van onze producten, begint bij de gezondheid van onze werknemers. Zo telen wij de asperges in bakken die op werkhoogte staan. Zo kunnen de werknemers rechtopstaand steken! Ook werken we met speciale oogstmachines. Dit werkt sneller en verhoogt het de werksfeer. Direct na de oogst zetten we de asperges minimaal 6 uur in koud water om de kwaliteit te behouden. Hierdoor blijft de smaak beter behouden en blijven de asperges mooi wit. Wij sorteren onze asperges met de volledig geautomatiseerde Espaso machine. Deze machine sorteert de asperges op dikte, kleur, vorm en lengte.

Daarnaast zijn wij in het trotse bezit van het GLOBAL G.A.P. certificaat. Dit certificaat ontvang je wanneer je bedrijf voldoet aan de voedselveiligheidsnormen en aan de normen voor milieu, natuur, en arbeidsomstandigheden.

Tip

Er zijn meerdere manieren om asperges te bereiden. Mijn vrouw Lisette wokt de asperges regelmatig! Een beetje olie in de pan en klaar. De asperges blijven stevig, wat zorgt voor een extra bite. Erg smakelijk! Verder verkopen we onze asperges (zowel geschild als ongeschild) vanuit onze verkoopwagen en 24-uurs vers automaat in Ysselsteyn. In onze verkoopwagen verkopen wij ook soepen, sauzen, wijn, aspergeschilmessen en aardbeien. Wil je een keer zien hoe de aspergeteelt in zijn werk gaat? Kom dan eens langs op de kwekerij voor een rondleiding.

Mijn vrouw Lisette wokt de asperges regelmatig voor een extra bite!