stomen

Aris Appel, Rode kool teler

Adresgegevens

Aris Appel
Dr. de Vriesstraat 28
1654JV Benningbroek

Bekijk
op kaart

Adres

Aris Appel
Dr. de Vriesstraat 28
1654JV Benningbroek

Aris Appel

Aris Appel is een rode koolteler in de polder in Benningbroek. In 1985 had zijn vader het bedrijf en Aris nam het van hem over in 2000. Sindsdien runt hij de zaak alleen en heeft hij 5 losse krachten in dienst. Lees hier hoe hij dat aanpakt:

Ons bedrijf

Het telen van rode kool is echt seizoenswerk. De werknemers die bij mij los in dienst zijn, hebben een periode heel veel werk te doen op het land. Zo oogsten we de rode kool in oktober en zijn we in april en mei bezig met de verkoop van de kool.

De teelt

Wij praten bij ons op het bedrijf niet over oppervlakte aan kool. Met onze teelt kunnen we namelijk voor 1 miljoen huishoudens in Nederland een kilo kool telen per jaar. Dat klinkt een stuk interessanter! Eind januari, begin februari beginnen we met het bestellen van plantjes. Deze zijn al gekweekt in kassen bij de plantenkwekers. Eind april worden deze bij ons afgeleverd en gaan ze bij ons de grond in. Dan kunnen we aan de slag met de teelt. Tijdens de groei letten wij goed op dat plantjes kwalitatief goed blijven. We monitoren de kool via onze speciale machines met GPS. Het oogsten begint van oktober tot half november. Dit gebeurt geheel handmatig. Dat zijn wel 2.500 kolen per dag! Na een dag oogsten zijn we ook hartstikke moe.

In oktober gaan de overige kolen de cel in. Daarbij proberen we goed op te letten dat er zo min mogelijk uitval ontstaat. Om dit te waarborgen stoppen we de bollen in kratten in een koelcel van rond de 0 graden Celcius.

telersprofiel_arisappel11.png
telersprofiel_arisappel10.png
telersprofiel_arisappel6.png
telersprofiel_arisappel7.png
telersprofiel_arisappel8.png
telersprofiel_arisappel9.png
telersprofiel_arisappel3.png
telersprofiel_arisappel2.png

Visie

Wij gaan graag met de innovaties mee. Met onze steeds vernieuwde GPS-machines proberen we een zo goed mogelijk zich te houden op de staat van de rode kolen. Het is belangrijk om in de gaten te houden wat de temperatuur is en hoe we omgaan met de bollen.

Telertip

Ik zeg altijd: “rode kool once a week and never get ziek”. Daar geloof ik echt in. De kool is namelijk hartstikke gezond! Elke dag is verschillend. Werken met rode kool brengt elke keer weer afwisseling en dat vind ik belangrijk. 

Tip: Eet rode kool eens heerlijk met appelstroop. Dat is mijn favoriet!

Rode kool once a week and never get ziek!