stomen

MTS Van Wijk, Peer teler

Adresgegevens

MTS Van Wijk
Beusichemseweg 134a
3997ML 'T Goy

Bekijk
op kaart

Adres

MTS Van Wijk
Beusichemseweg 134a
3997ML 'T Goy

Contact met de teler

MTS Van Wijk

Anton van Wijk teelt appels en peren en verzorgt daarnaast het koelen, sorteren en verpakken van hardfruit van meerdere telers in de regio. Vooral op het gebied van voedselveiligheid en koeling heeft het bedrijf grote vooruitgang geboekt als het gaat om duurzaamheid.

van_wijk.jpg
van_wijk1.jpg
van_wijk_3.jpg
van_wijk_4.jpg
van_wijk_5.jpg
van_wijk_6.jpg
van_wijk_7.jpg
van_wijk_8.jpg
van_wijk21.jpg
van_wijk2.jpg
herfst_bomen.jpg
w_-110-_geformatteerd_4_x_3.jpg
bqfctghcmaeihdx.jpg

Duurzame gewasbescherming

Wij werken mee aan verschillende initiatieven om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een absoluut minimum te verminderen. Dit doen wij met behulp van biologische gewasbescherming, waarbij wij de natuurlijke vijand van een ziekte of plaag in de boomgaard uitzetten. Zo wordt de fruitmot in onze boomgaard volledig biologisch gecontroleerd met feromoonverwarring. De fruitmot kan de vruchten van de appels beschadigen. Bij feromoonverwarring hangen we speciale geurdraadjes op. Dit geurstofje verwart de mannetjesmotten, waardoor zij de vrouwtjes niet kunnen vinden en kunnen zij zich niet voortplanten. Door deze techniek en andere biologische gewasbeschermingstechnieken is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sterk gereduceerd. Dit betekent dat er geen schadelijke restanten van gewasbeschermingsmiddelen op het product zitten waardoor wassen van de appels niet noodzakelijk is. Wel kan er, ondanks alle zorg, wat vuil of stof op het product achterblijven. Wassen kan dus nooit kwaad.

Planet Proof keurmerk

Wij hebben voor onze appels en peren het Planet Proof keurmerk. Dit keurmerk wordt verleend aan producten die, vergeleken met soortgelijke producten, minder belastend zijn voor het milieu en dus onze planeet. Hierbij wordt de gehele productieketen beoordeeld. Bij de criteria voor fruit ligt het accent bij de beperking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omdat daar de grootste milieuwinst kan worden gerealiseerd. Onlangs hebben wij ook het Nature Counts certificaat in ontvangst mogen nemen, omdat wij één van de koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid en exceptionele inspanningen leveren om groener te telen bijvoorbeeld met energiebesparing.

Energiebesparing

Ook energiebesparing bij het koelen is een grote stap in de duurzame richting. Er is veel energie nodig in het koelhuis, maar door een beter inzicht te hebben in het ‘gedrag van het fruit’ in de koelcel hebben wij een significante energiebesparing weten te realiseren. Na de oogst dient het product zo snel mogelijk op de gewenste temperatuur teruggekoeld worden. Wij hebben in samenwerking met de Universiteit in Wageningen onderzocht welke besparingen hierbij gemaakt kunnen worden. Door het product gematigd terug te koelen en vervolgens de koelcellen 1 uur per dag korter te laten draaien, bespaart de teler 10% energie zonder verlies van kwaliteit.

Ook wordt de warmte die vrij komt van de koelmotoren via condensors afgevoerd en ingezet voor de verwarming in de sorteerruimte, het kantoor, de werkplaats en de kantine. Het gasverbruik is hierdoor met 60% verlaagd.

Neem ook eens een kijkje op onze website: www.duurzaamfruit.com