stomen

Bewaar je favorieten in je Verse Oogst profiel

Inloggen Maak profiel aan Sluiten

A&G van den Bosch BV, Vleestomaat teler

Ik eet elke dag vleestomaat!

Adresgegevens

A&G van den Bosch BV
Petuniaweg 28
2665NK Bleiswijk

Bekijk
op kaart

Adres

A&G van den Bosch BV
Petuniaweg 28
2665NK Bleiswijk

Contact met de teler

A&G van den Bosch BV

Al vanaf dat ze kon lopen eet Petra elke dag tomaat. Samen met haar broer is ze gespecialiseerd in de teelt van de vleestomaat, waar ze zich nu al 20 jaar in verdiept. Het in 1970 opgerichte bedrijf begon in Berkel en Rodenrijs met haar vader en oom, en is later ook uitgebreid naar Bleiswijk.

Het bedrijf

Mijn vader en oom begonnen in 1970 met het telen van de gewone tomaat en sla. In de jaren 90 zijn ze zich gaan specialiseren in het telen van de vleestomaat omdat daar toen veel vraag naar was. Toendertijd waren er drie soorten tomaten en de vleestomaat was een derde van alle tomatenteelt. In 1997 zijn mijn broer en ik in het vak gerold en zijn we doorgegaan met onze familiepassie: de vleestomaat! Nu runnen we ons bedrijf op 15 hectare grond met 25 vaste werknemers en 100 seizoenswerkers.

De teelt

De vleestomaten groeien in een kas, zodat we de groei- en bloeiomstandigheden kunnen optimaliseren.  Onze teeltman houdt continue alles in de gaten. De juiste temperatuur, en vochtigheid, ziekte en plagen en de biologie zijn allemaal dingen waar op gelet wordt. De planten groeien langs de draad omhoog. De zijscheuten en trossen worden regelmatig gesnoeid zodat de plant in balans blijft en de vleestomaten groot genoeg worden. We laten de planten regelmatig zakken omdat ze anders te hoog worden voor de kas. Eind maart start de oogst en deze gaat tot november door.

petra_vleestomaat1.png
petra_vleestomaat2.png
petra_vleestomaat10.png
petra_vleestomaat5.png
petra_vleestomaat4.png
petra_vleestomaat6.png
petra_vleestomaat8.png
petra_vleestomaat9.png

Ontwikkelingen

Bijzonder aan ons bedrijf is dat we de kassen verwarmen met aardwarmte in plaats van aardgas. Dit betekent dat warm water wordt opgepompt uit 2 km diep gelegen zandlagen en de kassen zo direct verwarmd worden. Het koude water gaat weer op dezelfde plek terug.

Nadat we ergens over geothermie gelezen hadden, hebben we de grond laten onderzoeken en bleek dat we op een geschikte locatie zitten. Omdat dit de meest duurzame manier is om kassen te verwarmen, was de keuze voor ons niet moeilijk en waren de eerste in Nederland die dit systeem hebben laten aanleggen!

Tip

Sinds ik kan lopen eet ik elke dag vleestomaat! Deze is erg geschikt als plak op de hamburger, voor tomatensoep en in salades zoals een griekse salade. De tomaat is erg stevig dus ook geschikt om heerlijke Italiaanse bruschetta van te maken. We maken ook vaak een gezonde variant van de hamburger door de burger tussen twee plakken tomaat te stoppen zonder broodje. De vleestomaat bewaar je buiten de koelkast en niet in de zon!

Heerlijk als bruschetta!