stomen

Aardbeienkwekerij Lavrijsen B.V., Aardbei teler

Adresgegevens

Aardbeienkwekerij Lavrijsen B.V.
Vooreind 11a
5096BC Hulsel

Bekijk
op kaart

Adres

Aardbeienkwekerij Lavrijsen B.V.
Vooreind 11a
5096BC Hulsel

Contact met de teler

Aardbeienkwekerij Lavrijsen B.V.

De aardbeienkwekerij startte bijna 70 jaar geleden bij de opa en oma van Theo en Corné. Zij teelden hobbymatig aardbeien en andere groenten en fruit. Ongeveer 44 jaar geleden namen de ouders van Theo en Corné het bedrijf over. En als vanzelfsprekend rolden Theo en Corné als 3e generatie in het bedrijf. Zij moderniseerden het en besloten zich volledig te richten op het kweken van aardbeien. Inmiddels zijn er drie locaties waar verschillende aardbeienrassen worden geteeld: 2,1 hectare in Reusel, 6,2 hectare in Bladel en aardbeitrayplanten in Hulsel. Jaarlijks telen ze gemiddeld een miljoen kilo aardbeien!

Jaarrond aardbeien telen

Van planten tot plukken: bij Lavrijsen gaat de kweek van de aardbeien het hele jaar door. Ze telen hier in totaal 5 verschillende rassen: Elsanta, Arabella, Malling, Lima lexia en Opera. Ieder ras heeft zijn eigen kenmerken & heeft een eigen teelschema. Daarnaast vraagt elk seizoen een andere manier van telen. Zo beginnen we in de koude maanden in de verwarmde kas, daarna de koudere kassen en vervolgens de buitenteelt op stellingen in de warmere maanden. Door deze teelten en rassen goed op elkaar aan te laten sluiten kunnen we jaarrond heerlijke rode aardbeien telen.

Aardbeien tijd!

Kleuren er felrode aardbeien aan de aardbeienplant? Dan is het tijd om te plukken. In de kassen bij hangen de aardbeienplanten op hoogte, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geplukt. Dat gaat in delen, want niet alle aardbeien zijn tegelijk rijp. De laatste rode aardbeien aan de plant hebben het langst gerijpt, en zijn daarom vaak het zoetst! De Elsanta-aardbei wordt twee keer per jaar geplukt: voor de voorjaarsoogst én de najaarsoogst. Het is handwerk, mensenwerk, dat precisie vergt. In de piek - tijdens de voorjaarsoogst - zijn er daarom ongeveer 80 mensen in de kassen aan het werk.

Duurzaam

In de kassen vliegen bijen en hommels, die de aardbeienplanten bestuiven. Daarnaast houden diverse natuurlijke vijanden het biologisch evenwicht op peil. Zo wordt bijvoorbeeld de sluipwesp ingezet tegen luizen. Iets waar jij als consument waarschijnlijk niks van merkt, maar wij zetten we ons ook in om de weerbaarheid van onze planten optimaal te houden. Dat beschermt tegen ziektes en uiteindelijk minder verspilling in de hele keten. 
Verspilling is natuurlijk iets wat we sowieso niet of zo min mogelijk zien. Zo wordt product wat er niet meer zo mooi uitziet bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te maken. Naast onze eigen reststromen kunnen we ons natuurlijk ook inzetten voor andere reststromen. Zo worden onze plastic schalen gemaakt van plastic wat uit de oceaan wordt gevist!

Over de bloemetjes en de bijtjes

Planten opkweken

Theo en Corné kweken hun eigen aardbeienstekken. De nieuwe planten opkweek start begin juli en blijven het hele najaar op het veld. Wanneer de planten in december van nature in winterrust gaan, wordt de winterrust verlengd in de koelcel. Daar verblijven sommige planten wel tot augustus het volgende seizoen. Vanuit de koelcel worden ze vervolgens geplant en kan het groeien pas echt beginnen. Afhankelijk van het seizoen geven deze planten binnen 4-10 weken al mooie vruchten.

 

Goed om te weten:

- aardbeien houden van zon maar groeien het lekkerst bij een temperatuur van 16 graden overdag en 8 graden 's nachts.
- aardbeien rijpen nog even door als ze worden geplukt. Zodra ze de koelcel in gaan wordt dit proces afgeremd zodat ze bij aankoop nog steeds goed zijn!
- aardbeien zijn op kamertemperatuur het zoetst. Zet ze daarom enkele uren voordat je ze gaat eten uit de koelkast.
- Wassen van de aardbeien is eigenlijk niet nodig. Mocht je dat wel graag willen, was ze dan mét het kroontje er nog op, dan voorkom je dat ze waterig worden van smaak.

Wist je dat onze oma tot haar 93ste nog zelf de aardbeien verkocht in de winkel?
lavrijsen_aardbeien-39-lr.jpg
lavrijsen_aardbeien-05-lr.jpg
lavrijsen_aardbeien-15-lr.jpg
lavrijsen_aardbeien-23-lr.jpg
lavrijsen_aardbeien-35-lr.jpg
lavrijsen_aardbeien-31-lr.jpg
lavrijsen_aardbeien-34-lr.jpg
lavrijsen_aardbeien-46.jpg
lavrijsen_aardbeien-29-lr.jpg

Onze producten