stomen

Zomerfruitgratin

Receptinformatie

Nagerecht
40-50 min

Maak het zachte zomerfruit voorzichtig schoon. Was de aardbeien eerst en verwijder dan de kroontjes. Zoek de frambozen en bramen alleen uit. Was de rode bessen en ris ze vervolgens met een vork van de steeltjes.

Doe alle vruchten vervolgens in een hittebestendige schaal. Verkruimel de amaretti- of bitterkoekjes boven het fruit. Klop de amaretto, kirsch of port, sinaasappelsap, citroenrasp en gezeefd sap voor de marinade tot een homogene massa en druppel deze over de vruchten en de koekjes.

Laat de vruchten een half uurtje marineren. Sla de eiwitten in een vetvrije, liefst metalen kom, stijf met de poeder- en vanillesuiker. Verdeel de eiwitmassa over de vruchten en de koekjes en zet de schaal 2-4 minuten onder een hete grill (250°C) of circa 8 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 200°C.

Garneer de gratin eventueel met een extra amarettikoekje en een takje munt of citroenmelisse. Serveer de gratin direct, eventueel met een lekkere schep (licht gezoete) mascarpone.