stomen

Zelf zuurkool maken

Receptinformatie

Bijgerecht
Meer dan 60 min

Zuurkool is gesneden witte kool die door een gistingsproces is verzuurd. Hier dankt het gerecht haar naam aan. Je kunt zuurkool kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook heel goed zelf maken.

1. Snijd de buitenste bladeren van de kool en bewaar deze bladeren, deze dienen om de kool straks af te sluiten in de pot

2. Snijd de kool in vieren en snijd of schaaf de parten in hele fijne sliertjes, hoe fijner hoe beter.

3. Weeg de gesneden kool af en bereken hoeveel zout ervoor nodig is

4. Doe een laagje zout onderaan de zuurkoolpot

5. Doe een laag kool in de pot en voeg zout en eventueel wat peperkorrels en jeneverbessen toe. Kneus de kool met een (houten)stamper.

6. Voeg daarna weer een laag kool en zout toe en herhaal dit totdat de kool en zout op zijn

7. Blijf stampen en eventueel kool toevoegen totdat de pot vol is

8. Aan het einde zal er een laag vocht boven de aangestampte kool komen te staan. Als dat niet lukt giet dan een beetje water of wijn met wat zout erop, zodat de kool onder water staat.

9. Laatste laag zijn de hele koolbladeren. Leg daarop een bord met een in plastic zak gewikkelde steen en dek het geheel af met een schone plastic zak of theedoek.

10. Zet de pot op een koele en donkere plaats

11. Laat de pot ongeveer zes weken staan en kijk af en toe of het nog steeds onder het vocht staat. Voeg desnoods nog een beetje zout water toe.

12. Na zes tot acht weken is de zuurkool klaar.