stomen

Witlof, tutti frutti, walnoot ovenschotel

Receptinformatie

Hoofdgerecht
30-40 min

Ingrediënten

Stap voor stap koken

Materiaal: Ingevette hoge ronde ovenschaal inhoud drie liter Pan om witlof in te koken Hete lucht oven: 200 graden boven en onder warmte 10 minuten, 150 graden met gril 20 minuten (Voor) bereiding: -150 gram tutti frutti in ruimschoots lauw warm water laten wellen, minstens 1 uur voor aanvang van de andere voorbereidingen. -Gebruik 300 CC water (waarin de tutti frutti welde) om 1 portie kant-en-klaar aardappel puree voor in de oven aan te maken. Giet dit portie aardappelpuree als onderste laag in de vooraf ingevette ovenschaal. -750 gram witlof; snijd het groene topje van de stronk en verwijder indien nodig de buitenste bladeren. Snijd de stronk over de lengte in tweeën, Snijd het onderste driehoekje uit de stronkjes en snijdt de halve stronk nogmaals over de lengte in twee delen.

Breng de witlof in een pan (ongezouten!) water aan de kook en laat ze ongeveer 7 minuten koken. Giet de witlof af, maar vang 300 CC van het nat op om te mengen met de tweede portie kant-en-klaar aardappelpuree voor in de oven. (Dit wordt de toplaag van het gerecht, dus nog even bewaren.)Terwijl de witlof kookt: -Knip de tutti frutti in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van een dobbelsteen) -Knip 100 gram gepelde walnoten in kleine brokjes. -Rasp 250 gram belegen kaas -Neem de ovenschaal met onderlaag de zoete aardappelpuree, Verdeel hierover de helft van de plakjes witlof. -Strooi hierover de helft van de walnoten en de helft van de tutti frutti en twee eetlepels geraspte kaas. -Leg hierover de helft van de achterham -Bestrooi deze met 2 eetlepels raspte kaas. -Leg hierover weer een laagje met de resterende witlof, gevolgd door de laatste walnoten en tutti frutti en een eetlepel kaas. -Dek dit af met de overgebleven plakken achterham, en hierover het tweede portie aardappelpuree. -Bestrooi de aardappelpuree met het restant kaas en strooi hierover een beetje paprika poeder. De ovenschotel kan nu in de oven.

Aanvankelijk op boven en onder warmte om even goed op temperatuur te komen en als de massa goed borrelt, dan kan de oven op verwarmen en gril. Als de korst mooi bruin en knapperig eruit ziet, is de ovenschotel klaar. Verklaring van de smaken: De witlof en walnoot heffen het bittere van elkaars smaak op de zoetige romige smaak blijft, versterkt door het zoet, zuur van de tutti frutti, een heerlijke smaaksensatie in combinatie met de zilte smaak van e ham en kaas. De kaas en de aardappelpuree werken tevens als smaakbinder en de paprikapoeder om het af te maken, geeft niet alleen voor het oog wat, het geeft ook net wat extra karakter aan het geheel. Met recht de finishing touch. Smakelijk eten!

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge