stomen

Tomaten gevuld met amandelrijst

Receptinformatie

Rijst
Voorgerecht
50-60 min

Snijdt de kapjes van de tomaten en bewaar ze. Hol de tomaten uit met een lepeltje, bestrooi de binnenkant met peper en zout en zet de tomaten omgekeerd op een bord. Verhit de olie of de boter en fruit hierin de gesnipperde ui glazig. Voeg de rijst toe en roer goed zodat alle korrels met vet worden omhuld. Schenk de groentebouillon erbij (hoeveelheid is afhankelijk van de gekozen rijstsoort, lees ook de verpakking), kook de rijst, afgedekt, bijna gaar en laat ze iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de gare rijst met de rozijnen, geroosterde amandelen, 2 eetlepels tomatenpassata of tomatencoulis, fijngeknipte tuinkruiden, zout en peper.

Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal waar de tomaten precies naast elkaar gezet in passen. Vul ze met rijstmengsel en zet de kapjes er weer op. Schep de vulling die eventueel over is onder en tussen de tomaten in de schaal. Schenk een scheut groentebouillon over de vulling.

Bak de tomaten in curca 30 minuten gaar. Serveer de tomaten met bijvoorbeeld een warme tomatencoulis, karbonade of geroosterde vlees. Serveer de gevulde tomaten op een bedje van (veld)sla.