stomen

Stamppot van gemengde sla en doperwten met fijne kruiden en gebakken zalm

Receptinformatie

Stamppot
Hoofdgerecht
10-20 min

Verse doperwten koopt u in de peul. Reken voor een groentebijgerecht op 500 gram doperwtenpeulen per persoon. Dop de peulen vlak voor het koken: duw de bolle kant in, druk de middennaad open en duw met de duim de ‘zaden’ (want dat zijn het eigenlijk) uit de peul. Na het doppen levert dat 150-200 gram versgedopte (rauwe) doperwten op. Kook de doperwten in ruim kokend water gaar in 5-8 minuten afhankelijk van de grootte.

 

Voorbereiding:Breng in een waterkoker 3/4 liter water aan de kook.

Zoek de gemengde sla uit, snijd te grote blaadjes eventueel wat kleiner.

Knip of snijd de kruidenblaadjes fijn.

(Snijd het zuringblad in reepjes.)

 

Bereiding:Leg de panklare aardappels in een kookpan, schenk er 3-4 dl kokend water op, breng het water opnieuw aan de kook en kook de aardappels verder gaar in 15 minuten.

 

Strooi de doperwten in een kookpan, schenk de rest van het kokende water er op, breng het water opnieuw aan de kook en kook de doperwten gaar in 5-8 minuten.

 

Bak in een braadpan de spekreepjes zachtjes uit. Neem ze uit de pan, maar laat het spekvet in de pan. Bak de zalmfilets in het spekvet aan beide kanten in 5-7 minuten nét gaar.

 

Giet de aardappels af. Schenk de kookroom bij de aardappels en breng dit aan de kook. Stamp de aardappels tot puree.

 

Schep de sla, kruiden, zuring, doperwten en spekjes op de puree en schep alles luchtig om, warm het gerecht ondertussen nog even door.

 

Serveer de stamppot met de gebakken zalmfilets.

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!