stomen

Stamppot pompoen met gebakken appel

Receptinformatie

Stamppot
Hoofdgerecht
10-20 min

De schil van een kleine pompoen is dun en dus eetbaar. Hak ze doormidden en verwijder de en steel met aanzet en de zaadlijsten en zaden. Snijd een grote pompoen in parten (of koop een part van gewenst gewicht) en schil de pompoenstukken met een dunschiller. Snijd het vruchtvlees in blokken of dobbelstenen. Pompoenvruchtvlees is heel hard, maar heel snel gaar: 15 minuten koken of stoven is al voldoende.

Voorbereiding:
Halveer de aardappels.
Halveer het uitje in de lengte, snijd de helften in smalle partjes, duw de laagjes los.
Schil en doorboor de appels, snijd ze in 1 cm dikke plakken.

Bereiding:
Leg de pompoenblokjes en aardappels in een kookpan, voeg 3-4 dl water toe, breng het water op hoog vuur aan de kook. Kook pompoen en aardappels samen gaar op halfhoog vuur in 15 minuten.

Verhit een wok droog voor. Roerbak hierin de reepjes gemarineerd varkensvlees op hoog vuur bruin (in eigen vet, voeg eventueel 1 eetlepel olie toe), schep de uipartjes erbij en roerbak het samen nog 3 minuten.

Wentel de appelplakken door de koekkruiden. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de appelplakken goudbruin. Neem ze uit de pan. Schenk de melk in de koekenpan en breng het al roerend aan de kook. Schenk dit in de wok waarin het vlees is gebakken en roer de aanbaksels los.

Giet het kookwater van de pompoen met aardappels en stamp het dooreen. Schep de kokende melkjus en het vlees met de uitjes er door.

Leg de gebakken appelschijven kringsgewijs op de stamppot.

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!