stomen

Schuimtaart met vijgenpasta en anijsroom

Receptinformatie

Gebak
Meer dan 60 min

Verwarm de oven voor op 125°C. Bekleed de oven met bakpapier en teken er twee cirkels van 20 cm op. Wrijf een beslagkom vetvrij met het stukje citroen. Klop de eiwitten met de mixer in 10 minuten tot stijve pieken die niet meer omvallen. Zeef het custardpoeder bij de suiker en meng het door elkaar. Klop de helft van het suikermengsel lepel voor lepel door het eiwitschuim. Roer de rest met 1 theelepel citroensap erdoor. Schep de helft van het schuim op één cirkel en strijk het met de bolle kant van de lepel uit (maak de lepel met heet water steeds nat). Vul ook de tweede cirkel zo en bestrooi deze met 25 gram amandelschaafsel. Droog de schuimbodems middenin de oven drogen, tot deze makkelijk van het bakpapier losgemaakt kunnen, in 45-50 minuten. Laat de schuimbodems in de uitgeschakelde oven afkoelen. Keer ze op een rooster en trek voorzichtig het bakpapier er af.

Snijd de vijgen in stukken, schep ze met port en honing in een pan met dikke bodem en breng ze al roerend aan de kook. Kook de vijgen op laag vuur in 30 minuten en roer ze tot een puree. Schep de rest van het amandelschaafsel erdoor en kook het mengsel nog 2 minuten. Laat de vijgenpasta afkoelen. Klop de slagroom stijf met de gestampte muisjes. Zaag met een broodmes de bodem met amandelschaafsel in 8 of 9 punten. Verdeel de vijgenpasta over de hele schuimbodem. Schep de anijsroom er op. Leg de schuimpunten er op, maar steek ze schuin in de room.