stomen

Pruimenjam

Receptinformatie

Lunchgerecht
10-20 min

Ingrediënten

Stap voor stap koken

De lekkerste jam maak je natuurlijk zelf. Heerlijke pruimenjam maak je door eerst de pruimen te wassen. Halveer daarna de pruimen, verwijder de pitten en snijd de pruimen in stukjes. Je kunt de pruimen schillen, maar dit hoeft niet. De schil van met name paarse pruimen geven de jam juist een mooie kleur. De schil lost zich overigens tijdens de bereiding zo goed als op. Gebruik niet alleen rijpe pruimen want de minder gerijpte pruimen bevatten veel meer pectine waardoor de substantie beter dikt.

Weeg de pruimen af en weeg vervolgens dezelfde hoeveelheid geleisuiker af. Je kunt ongeveer rekenen op 1 kg geleisuiker per kg pruimen.

Verwarm de pruimen en de geleisuiker in een grote pan met dikke bodem. Roer het geheel regelmatig om zodat de pruimen zich goed met de geleisuiker mengen. Verwarm het mengsel (zonder water) totdat het kookt en laat het nog zo’n 4 minuten doorkoken. Laat het niet aanbranden.

Je kunt testen of de jam goed is door met een soeplepel de jam op een koud bord op te dienen. Als de substantie niet verdikt, dan kun je het nog even verder doorkoken.

Heeft de jam na zo’n 4 minuten koken de test doorstaan, vul dan de jampotjes met de hete jam. Gebruik hiervoor een soepleper of een trechter. Sluit de potjes zo snel mogelijk en laat ze ongeveer 5 minuten ondersteboven staan. Daarna keer je de potjes weer om en laat je het afkoelen. Als de jam volledig is afgekoeld kun je de jam in de koelkast bewaren. Handig is om een etiket met de dag van bereiding erop te plakken.

Jam met een normaal suikergehalte en verpakt in een schone pot is buiten de koelkast zeker 6 – 12 maanden houdbaar.

 

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!