stomen

Kipgehaktballetjes met courgette, witte bonen en risottorijst

Receptinformatie

Rijst
Hoofdgerecht
20-30 min

Voorbereiding:
Snipper de ui.
Rasp 3/4 van de courgette, met schil en al, op de grove rasp. Snijd de rest in 3 mm dikke plakjes en snijd de plakjes in reepjes.
Boen de citroen schoon, rasp de schil dun af.
Snijd het peterseliegroen zeer fijn
Hak het sjalotje zeer fijn.


Bereiding:
Vermeng het gehakt met 1 eetlepel citroenrasp, 2 eetlepels peterselie, het fijngehakte sjalotje en zout en peper naar smaak. Vorm hiervan stuitergrote gehaktballetjes. Zet ze even in de koelkast om op te stijven.


Strooi de gekruide risottorijst in een kookpan. Schenk er 300 of 400 ml (afhankelijk van de hoeveelheid rijst) koud water op, roer het om en breng het al roerend aan de kook. Laat het even doorkoken, zet het vuur dan op half en kook de rijst, zonder deksel op de pan, 12 minuten, zodat al het water wordt opgenomen. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur, roer de rijst om en houd de rijst warm in de afgesloten pan.


Verhit intussen in een braadpan de olie. Bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en al bijna gaar in 6-8 minuten. Neem ze uit de pan. Fruit in het bakvet de gesnipperde ui en roerbak 2-3 minuten. Schep de geraspte courgette erbij en roerbak 3 minuten. Voeg 3 dl water en het bouillontablet toe en breng het aan de kook. Pureer het mengsel met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg gehaktballetjes, achtergehouden courgettereepjes, witte bonen en crème fraîche toe. Voeg eventueel nog wat water toe, als de saus te dik is. Breng de saus al roerend aan de kook en kook 5 minuten zachtjes door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en wat citroensap.


Spoel een kommetje of beker om met koud water, schep het vol met risotto, druk de rijst goed aan en stort middenin een diep bord een risottotimbaaltje. Doe dit ook in het tweede bord. Schep de gevulde saus er om heen. Strooi er wat peterselie over.