stomen

Kapucijnertafel met nieuwe aardappels, tijmappeltjes en stroopsaus

Receptinformatie

Hoofdgerecht
10-20 min

Ingrediënten

Stap voor stap koken

Verse kapucijners koopt u in de peul. Reken voor een groentebijgerecht op 500 gram (jonge) kapucijnerpeulen per persoon. Dop de paarse peulen vlak voor het koken: duw de bolle kant in, druk de middennaad open en duw met de duim de ‘zaden’ (want dat zijn het eigenlijk) uit de peul. Na het doppen levert dat 150-200 gram verse kapucijners op. Kook de jonge kapucijners in ruim kokend water gaar in 8-10 minuten.

Voorbereiding:
Boor de appels uit, snijd de appels in 3/4 cm dikke plakken en snijd ze in vieren.
Pluk de tijmblaadjes af.
Snijd de uien in dunne plakjes, duw ze los tot ringen.

Bereiding:
Kook de aardappels in 2-3 dl water in 20-25 minuten gaar. Giet ze af en houd ze warm in de pan.

Kook de kapucijners in ruim kokend water in 10 minuten gaar. Giet ze af en houd ze warm in de pan.

Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de baconreepjes knapperig. Schep ze uit het vet in een kommetje.

Bak in het spekvet de uiringen in 3-4 minuten goudburin. Neem ze uit het vet en leg ze in een schaaltje.

Bak de appelschijven in het bakvet aan beide kanten goudbruin, bestrooi ze met de tijmblaadjes en schep ze op een schaal.

Roer de kookroom bij het bakvet en breng het aan de kook. Roer er naar smaak nog wat mosterd en stroop door. Schenk de saus in een sauskom.

Schep wat augurkjes in een kommetje.

Schep wat mosterd in een kommetje.

Schep de gare aardappels in een schaal. Schep de gare kapucijners in een schaal. Zet alle schalen, schaaltjes en kommetjes op tafel.