stomen

Hartige taart met doperwten, tuinkruiden en bacon

Receptinformatie

Hoofdgerecht
20-30 min

Verse doperwten koopt u in de peul. Reken voor een groentebijgerecht op 500 gram doperwtenpeulen per persoon. Dop de peulen vlak voor het koken: duw de bolle kant in, druk de middennaad open en duw met de duim de ‘zaden’ (want dat zijn het eigenlijk) uit de peul. Na het doppen levert dat 150-200 gram versgedopte (rauwe) doperwten op. Kook de doperwten in ruim kokend water gaar in 5-8 minuten afhankelijk van de grootte.

Voorbereiding:
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 225°C. Vet een quichevorm of taartvorm van 18-20 cm in.
Breng in een waterkoker 1/2 liter water aan de kook.
Snipper de ui.
Halveer de paprika, verwijder steel en zaadlijsten. Snipper het vruchtvlees.
Neem van elk kruid 1-2 takjes. Pluk de blaadjes af en snijd ze fijn.

Bereiding:
Bekleed de ingevette vorm met bladerdeeg. Snijd overhangend deeg met een scherp mesje af. Verstevig met de deegrestjes de rand van de taartbodem. Prik de deegbodem met een vork gelijkmatig in. Dek het deeg af met bakpapier en strooi er een noodvulling in. Bak de bodem 12 minuten voor.

Strooi de doperwten in een kookpan. Schenk het kokende water er op, breng het water opnieuw aan de kook en kook de erwten 6 minuten. Stort ze in een vergiet en laat ze uitlekken.

Smelt de boter in een koekenpan. Bak de rookspekreepjes hierin 2-3 minuten. Voeg de uisnippers toe en bak weer 2-3 minuten. Voeg de champignons, paprika en kruiden toe en bak 4-5 minuten. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep de doperwten er door.

Verwijder de noodvulling uit de voorgebakken taartbodem. Vul de taartbodem met het groentemengsel.

Klop de eieren met de room los en schenk dit uit over de vulling in de deegvorm. Schuif de taartvorm middenin de oven en bak de taart in 25 minuten goudbruin en gaar.

Serveer de quiche warm.

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge