stomen

Gegrilde kip met gestoofde prei en stokbrood

Receptinformatie

Hoofdgerecht
10-20 min

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 150°C.
Breng in een waterkoker 1 liter water aan de kook.
Snijd het donkere groen van de preien (en bewaar het voor een ander gerecht). Snijd de worteltjes van de preien. Snijd de preien in stukken van 5-6 cm. Spoel ze van binnen schoon.
Snipper de ui en knoflookteen.
Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verwijder zoveel mogelijk zaad en vocht.

Bereiding
Houd de gegrilde kip warm in de voorverwarmde oven. Gebruik eventueel een ovenschaal om de kip in te leggen, afgedekt met aluminiumfolie.

Leg de stukken prei in een kookpan, schenk het kokende water er op. Breng het water opnieuw aan de kook en kook de prei zachtjes gaar in 10 minuten. Laat de prei in een vergiet uitlekken.

Verhoog intussen de oventemperatuur naar 200°C. Neem de ovenschaal met kip er even uit. Bak in de hete oven de voorgebakken stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en knapperig. Neem ze uit de oven. Schuif de kip, tot het moment van eten, er weer in.

Verhit de olie in een kleine braadpan en fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur 3 minuten. Schep de stukken prei erbij en bak ze even mee. Voeg de blokjes tomaat, olijven, oregano en zout en peper naar smaak toe. Dek de braadpan af met het deksel en stoof de groente nog 5 minuten.

Serveer de prei bij de gegrilde kip met het knapperig stokbrood.