stomen

Gebakken aubergineplakken

Receptinformatie

Bijgerecht
40-50 min

Snijd de (ontvelde) aubergines in plakken van ca. 1 cm dikte. Bestrooi ze royaal met zout en zet ze circa 30 minuten weg, zodat ze later minder olie opnemen. Spoel het zout en vocht af en dep de plakken droog met keukenpapier. Verhit (olijf)olie in een koekenpan en bak de plakken aan beide kanten lichtbruin en van binnen zacht. Laat de plakken op keukenpapier uitlekken. Serveer ze warm of koud met fijngeknipte koriander, peterselie, basilicum, of een van de volgende sauzen:
- Bestrijk de warme of koude plakken met een dikke laag (Griekse) yoghurt met munt of met (Italiaanse) ricotta.
- Roer gebakken fijngehakte knoflook door citroensap of wijnazijn.
- Bak fijngehakte knoflook in olijfolie met koriander of komijn, paprikapoeder en fijngesneden rode peper. Voeg rode wijnazijn of citroensap toe en kook dit tot sausdikte.
- Voeg 4 eetlepels wijnazijn, zout, peper en 1 eetlepel suiker toe aan de bakolie. Breng het aan de kook en schenk dit over de aubergines. Bestrooi met fijngehakte knoflook en basilicum of munt.
- Heel bijzonder, besprenkel de plakken met granaatappelsap.