stomen

Franse koude preisoep

Receptinformatie

Lunchgerecht

Snijd de uiteinden van de prei en verwijder de buitenste harde bladeren. Snijd de stengsels in hele smalle ringen. Was de preiringen heel zorgvuldig in een zeef, zodat al het zand wordt verwijderd. Schil de aardappel en snijd deze in stukjes. Pel de ui en snijd deze klein. Doe de boter in de kookpan en smelt de boter op een niet te hoog vuur. Voeg de prei, aardappel en ui toe, roer goed zodat ze worden vermengd met de boter en doe het deksel op de pan. Laat alles op een laag vuur zachtjes 15 minuten koken. Voeg de bouillon toe en zet het vuur hoog. Wacht tot de bouillon kookt en doe het deksel weer op de pan. Laat de soep 20 minuten heel zachtjes koken. Doe, als de groenten zacht zijn, de soep over in de keukenmachine. Laat het mes draaien tot de soep helemaal gepureerd is. Doe de gepureerde soep over in een schaal, breng hem op smaak met zout en peper en laat hem helemaal afkoelen. Zet de soep, afgedekt, in de koelkast om door en door koud te worden. Klop de crème fraîche goed los en roer de fijngeknipte bieslook erdoor. Schep de soep in ijskoude soepkoppen en garneer elke kop met een flinke toef crème fraîche.