stomen

Doperwten met tzatziki bij lamsvlees en nieuwe aardappels

Receptinformatie

Hoofdgerecht
10-20 min

Verse doperwten koopt u in de peul. Reken voor een groentebijgerecht op 500 gram doperwtenpeulen per persoon. Dop de peulen vlak voor het koken: duw de bolle kant in, druk de middennaad open en duw met de duim de ‘zaden’ (want dat zijn het eigenlijk) uit de peul. Na het doppen levert dat 150-200 gram versgedopte (rauwe) doperwten op. Kook de doperwten in ruim kokend water gaar in 5-8 minuten afhankelijk van de grootte.

Voorbereiding:
Breng in een waterkoker 1 liter water aan de kook.
Snijd het muntblad fijn, bewaar de takjes.
Snijd het peterseliegroen fijn, bewaar de takjes.
Boen de aardappels schoon en halveer ze.

Bereiding:
Pers 1 teen knoflook uit. Meng het knoflook met de helft van de peterselie en munt en 1 eetlepel olijfolie. Bestrijk de lamsboutschijven hiermee en bestrooi ze met wat peper.

Pers de tweede knoflookteen uit en roer dit met de rest van de kruiden en 1 eetlepel olijfolie door de yoghurt.

Leg de aardappels in een kookpan, schenk de helft van het kokende water er op en breng het water opnieuw aan de kook. Kook de aardappels gaar in 18-20 minuten.

Strooi de doperwten in een kookpan, leg de stelen van peterselie en munt ertussen, schenk er 3 dl kokend water op en kook de doperwten gaar in 5-8 minuten. Giet ze af en verwijder de kruidentakjes. Schep ze om met de boter en wat zout naar smaak.

Verhit een roosterpan droog voor. Rooster hierin de lamsboutschijven aan beide kanten 4-5 minuten, het vlees mag rosé van binnen zijn.

Giet de doperwten af en verwijder de kruidenstelen. Schep een deel van de tzatziki door de doperwten.

Giet de aardappels af en schud ze op hoog vuur nog even om.

Serveer de lamsboutschijven met de doperwten, aardappels en de rest van de tzatziki.