stomen

Basisrecept andijvie

Receptinformatie

Hoofdgerecht
10-20 min

Maak de andijvie schoon, was en snijd deze. Zet de groente op met aanhangend water. Laat de groente slinken en schep deze een keer om. Kook de andijvie gaar in ongeveer 15 minuten. Giet het kookvocht af. Voeg een snufje zout en een klontje boter toe en bind het overtollige vocht met aangelengde maizena. Andijvie vormt een uitstekende combinatie met riblappen, braadlappen, gehakt, lever, varkensvlees ( behalve met fricandeau en rookworst) en met ei en eigerechten.

Variaties:
- Voeg zout, een klontje boter en 1½ dl melk toe en bind dit met 1½ eetlepel maizena. Dit geeft de andijvie een iets zachtere smaak. 
- Maak een sausje van 15 g boter, 15 g bloem, 1½ dl melk, zout en iets nootmuskaat en roer dit sausje door de uitgelekte andijvie. 
- Bak 100 g spekblokjes uit met een gesnipperd uitje en schep deze door de gare uitgelekte andijvie. 
- Giet een deel van het kookvocht af en voeg 3 eetlepels pindakaas, 1 theelepel djahè, 1 theelepel bruine basterdsuiker, een paar druppels citroensap en een eetlepel ketjap door de andijvie . Roer goed tot alles vermengd is.