stomen

BBQ teriyaki aubergine

Receptinformatie

Hartig
4 personen
Hoofdgerecht
Meer dan 60 min
Anderen vinden dit recept

Deze “steaks” van aubergine worden eerst gemarineerd en daarna geroosterd op de BBQ. Het resultaat is een heerlijke combinatie van de zoete marinade met een lichte rooksmaak. Snij de plakken niet te dun, dan blijft de aubergine lekker sappig.

Voorbereiding

Koken

Serveren

Voorbereiding

Zet de ingrediënten klaar. Bereid de BBQ voor op direct en indirect grillen (alle kolen aan één kant). Geen BBQ? Gebruik dan een grillpan en gaar de aubergines nog even na in een goed voorverwarmende oven (200 graden).

Rasp of hak de knoflook en gember fijn. Verwarm de tamari, water, suiker, mirin, sesamolie, knoflook en gember in een pannetje op laag vuur tot de suiker opgelost is. Zet het vuur uit en laat de marinade afkoelen tot lauwwarm.

Snij de aubergines over de lengte in vier à vijf dikke plakken. Doe ze met de marinade in een schaal met deksel of hersluitbare zak. Schud om zodat alle plakken met de marinade bedekt zijn en laat 60 minuten staan.

Snij de rode peper en bosui in dunne ringen. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Koken

Maak de hersluitbare zak met aubergines open en vang de marinade op in een hittebestendige pan. Zet de pan op de BBQ (indirecte hitte). Rooster de aubergines een paar minuten per kant direct boven de kolen totdat er mooie grillstrepen ontstaan (dit gaat het beste op een gietijzeren rooster).

Leg de plakken aubergine daarna op de zone met indirecte hitte totdat ze helemaal gaar zijn. Bestrijk de aubergines regelmatig met de marinade en hou de BBQ verder zoveel mogelijk gesloten.

Serveren

Verdeel de rijst over de borden. Leg op elk bord een aantal plakken aubergine. Bestrijk ze nog één keer royaal met de warme marinade en strooi er tot slot de bosui, sesam en rode peper overheen.