Paddenstoelen zijn er in veel soorten, maten, en vooral smaken. We hebben 5 handigheidjes over paddenstoelen op een rijtje gezet die je moét lezen voor je weer de keuken in duikt!

Bewaren

Het beste is om paddenstoelen in de verpakking te laten waarin ze verpakt zijn; het welbekende (blauwe) bakje. Als je ze los koopt, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak. Dit verstikt de paddenstoel, waardoor ze vochtig en lelijk worden. Paddenstoelen moeten ‘ademen’. Een papieren zak of een droge theedoek kan wel.

De vegetarische biefstuk

Paddenstoelen staan bekend als goede vleesvervangers. De oesterzwam wordt zelfs de vegetarische biefstuk genoemd! Dit komt omdat paddenstoelen een schat aan voedingstoffen bevatten. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan voedingsvezel, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Daarnaast bevatten ze ook plantaardig eiwitten, wat belangrijk is voor gezonde botten en spieren. En omdat er vitamine-B in zit krijg je er ook nog eens energie van. Wat wil je nog meer? 

Probeer bijvoorbeeld onze vegetarische carpaccio met kastanjechampignons.

Geurende buren

Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groente zoals prei en ui. Ze nemen gemakkelijk geurtjes over. Houd ze liever ook uit de buurt van fruit of citrus, want daarbij zullen paddenstoelen sneller verouderen.

Schoonmaken

Maak een paddenstoel nooit schoon met water. Doe dit voorzichtig met een borsteltje of een stukje vochtig keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje eraf en snijd de paddenstoel in plakjes of kwarten.

Maak je de paddenstoelen toch schoon onder de kraan dat leidt tot smaakverlies. Ze zuigen het water namelijk op!

Super veelzijdig!

Paddenstoelen, ze zijn superveelzijdig! Ze combineren uitsteken met vis, vlees, gevogelte en vrijwel alle groentesoorten. Ze zijn ook erg lekker om eens rauw te verwerken in een salade met ei en tomaat. Voor een snel voorgerecht kun je ze eens roerbakken met knoflook en peterselie. Of verwerk ze in een heerlijke lasagne of pasta. Voeg champignons ook eens toe aan het bouillon voor je zelfgemaakte soep. Of vul de prachtige portabella eens met gehakt en kaas of brie. In een omeletje smaken paddenstoelen ook heerlijk!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar