Social Wall #VERSUITNL

Momentje,
we zetten alles op een rijtje

Helaas,
geen resultaten gevonden.

Recepten met lekker veel groente en fruit

Appelcompote klassiek

Bekijk

Gazpacho met biologische tomaten

Bekijk

Slasoep

Bekijk

Vragen over deze actie

 • Wat houdt de boycot in?
  Sinds 7 augustus 2014 heeft Rusland een importboycot voor 1 jaar afgekondigd. Dit betekent dat het land geen fruit, groente, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel uit de Europese Unie, Amerika, Australië, Canada en Noorwegen meer importeert. Bekijk hier de volledige lijst van de geboycotte producten.

  Het verbod is een antwoord op de sancties die de EU en VS invoerden na het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne en de Russische bemoeienissen in dat land. De Europese commissie in Brussel en de Amerikaanse overheid willen de Russische economie treffen, vanwege het annexeren van de Krim en de steun van Rusland aan de separatisten in Oost-Oekraïne.

 • Wat betekent dit voor de Nederlandse land- en tuinbouw?

  De Russische boycot heeft grote gevolgen voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Nederlandse boeren en tuinders exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro groenten en fruit (Bron: LTO Nederland). Met als gevolg:

  • Overschot aan groente en fruit
  • Daling van de prijs voor de boeren en telers
  • Productie lag dit jaar al hoger t.o.v. meerjarig gemiddelde

  Met de importbeperkingen van Poolse groenten en fruit die reeds waren opgelegd, was er al overaanbod op de Europese markt. Nu de importboycot voor heel de EU geldt stijgt het aanbod en zal de prijs dalen voor de Europese boeren en telers. Daar komt bij dat de productie van groenten en fruit in Europa dit jaar hoog is ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. (Bron: Agf.nl)

 • Hoe groot is de schade van de boycot?

  De schade van de boycot voor de Nederlandse export wordt op 12 augustus geschat op 1,5 tot 2 miljard euro. Concreet kan de boycot Nederland 10.000 banen kosten, berekende ING. 4.000 banen in de landbouw, 2.000 in de voedingsmiddelenindustrie en 4.000 in de groothandels en transport.

 • Van welke producten is het overschot het grootst?

  Acute druk zal ontstaan bij glasgroenten zoals komkommers en paprika’s. Daarnaast bij sla en peren. De Nederlandse peren worden in de komende maanden geoogst. Ook Nederlandse uien worden in grote getale naar Rusland geëxporteerd, dit zal in de tweede helft van het seizoen opspelen. (Bron: Agf.nl)

 • Wat betekent dit voor de Nederlandse teler?
  De gevolgen voor de sector zijn groot. Voor individuele ondernemers of regio’s is dat lastig in te schatten. Dat heeft te maken met de grilligheid van de markt en de wisselende dagprijzen. Daarnaast is het niet duidelijk welke ondernemers handelsafspraken met Rusland hebben. (Bron: LTO)

 • Wat betekent de boycot voor mij als consument?

  Vooralsnog niet zo veel. Wel zal er meer Nederlands product beschikbaar zijn. Omdat er meer product beschikbaar is, betekent dit niet meteen dat de prijzen in de supermarkt ook lager zijn. Dit komt doordat veel supermarkten contracten hebben gesloten met leveranciers, waarin de inkoopprijzen voor langere tijd zijn vastgelegd.

 • Wordt er nu groente en fruit vernietigd?

  Door de Russische boycot is er sprake van overaanbod, waardoor prijzen dalen. Donderdag 14 augustus is er in Brussel Europees overleg over maatregelen voor bedrijven die door de Russische voedselboycot worden getroffen.

  De vraag is om een deel van de groente- en fruitproductie uit de markt te halen zodat de prijs minder hard daalt. "Met een klein beetje Europees geld kunnen we er ook voor zorgen dat het voedsel dat we uit de markt halen op een fatsoenlijke manier verwerkt wordt of elders terecht komt waar het hard nodig is", zei Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

 • Wat kan ik eraan doen?

  Je kunt zo veel mogelijk kiezen voor Nederlands producten. Kijk goed op het etiket waar het product vandaan komt en eet groente en fruit uit het seizoen. Staat het niet (goed) vermeld vraag er dan naar bij je AGF-chef.

  In België heeft dit al positief resultaat. De Belgen zijn op Twitter een campagne gestart met ‘perenselfies’ (foto’s van perenetende mensen). Onder de hashtag #shareapear dragen zij hun steun uit aan de Belgische perentelers. Inmiddels is in België de perenverkoop verdubbeld!

 • Hoe kan ik helpen?

  Verse Oogst wil met deze pagina en de gezamenlijk hashtag #versuitNL iedereen aanmoedigen om zo veel groente en fruit uit eigen land te eten. Ook jij kan hieraan meehelpen door samen met ons campagne te voeren en daarmee het Nederlandse verse product te promoten. Gebruik zoveel mogelijk de hashtag en plaats je leukste foto’s, filmpjes op social media. Moedig ook anderen aan met leuke initiatieven om zo veel mogelijk Nederlands groente en fruit te eten. Maak bijvoorbeeld eens gazpacho met lekker veel tomaten voor collega’s, organiseer een perenproeverij in de buurt of maak als de scholen weer zijn begonnen voor alle klasgenootjes een lekkere appeltraktatie. Op deze pagina vind je een aantal lekkere recepten die veel Nederlandse groente en fruit bevatten. Alle initiatieven met de hashtag #versuitNL wordt op deze pagina verzameld. De leukste inzendingen maken kans op Verse Oogst groente en fruit pakketten.

Stel een vraag!

Wil jij hierover mee discussiëren? Klik op reageren om zelf jouw reactie achter te laten of om alle reacties te bekijken.

Kom ook in actie!

Laat zien dat jij #versuitNL eet en moedig ook anderen aan om zo veel mogelijk groente en fruit uit Nederland te eten door deze visuals te delen!